mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Babka z pekanami

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 2473
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_babkazpekanami.pngBabka z orzechami pekan i syropem klonowym - zaskakuje swoim nadzieniem. Przepyszny dodatek do kawy w niedzielne popołudnie. Porcja o wadze 70 g ma 4,9 wymiennika, w tym 3,0 WW i 1,9 WBT. 100g ma 451 kcal.

 

Składniki na nadzienie:

• 75 g mąki orkiszowej

• 30 g masła

• 1 łyżeczka cynamonu

• 150 g pekanów, grubo posiekanych

• 125 g syropu klonowego

 

Składniki na ciasto:

• 300 g mąki orkiszowej

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

• 125 g masła

• 125 g cukru

• 2 jajka

• 230 g cerme fraiche (kwaśna, gęsta śmietana 30%)

 

• cukier puder do dekoracji

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wysmaruj tłuszczem.

Zrób nadzienie do ciasta, mieszając najpierw widelcem 75 g mąki z 30 g masła, aż otrzymasz mieszaninę, która będzie przypominać konsystencją kruszonkę. Następnie, wciąż używając widelca, wmieszaj cynamon, posiekane pekany oraz syrop klonowy, żeby powstała lepka, sprężysta pasta. Odstaw ją na bok.

Ciasto - przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Utrzyj masło z cukrem (aż mieszanina będzie puszysta i jasna), a następnie wmieszaj łyżkę sypkich składników, jajko, kolejną łyżkę mąki z proszkiem i sodą i drugie jajko. Dodaj resztę mąki, a na koniec dodaj creme fraiche. Ciasto powinno być dość gęste. Nałóż do foremki trochę ponad połowę ciasta. Rozprowadź je wzwyż na ściankach i wokół tulejki pośrodku formy. Lepkie nadzienie nie powinno się rozlać po ściankach. Nałóż ostrożnie nadzienie do wgłębienia w cieście, a następnie pokryj je pozostałym ciastem. Wygładź powierzchnię i wstaw babkę do piekarnika na 40 minut, chociaż dobrze jest wbić zaostrzony patyczek w środek ciasta po 30 minutach. Kiedy ciasto jest upieczone, a patyczek czysty po wyjęciu z biszkoptu (oczywiście lepkie nadzienie zostanie na patyczku), odstaw ciasto w foremce na 15 minut do ostygnięcia na metalową kratkę, a następnie za pomocą małej łopatki oddziel ciasto od foremki, nie zapominając o tulejce pośrodku, i wyłóż ciasto na metalową kratkę.

Kiedy całkowicie ostygnie, oprósz je cukrem pudrem przez sitko.

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_babkazpekanami_ww.png

 

Tabela produktu:

b2ap3_thumbnail_babkazpekanami_tab3.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_babkazpekanami_cal.png

Przepis zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson KUCHNIA PRZEPISY Z SERCA DOMU - troszkę cukru oczywiście mniej :-)

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 20 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się