mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Makaron z pesto

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3976
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_makaronzpesto.png

Niby prosta sprawa, gotujesz makaron, mieszasz z gotowym sosem i po sprawie. W przypadku osoby z cukrzycą typu 1 - nie całkiem. A bolus? Wychodzisz ze szpitala myślisz, no jak? To proste.

Na węglowodany bolus prosty na białka i tłuszcze złożony. No nie do końca. Zgodnie z informacją zawartą w książce "Cukrzyca typu 1" Ragnar Hanas (str. 22), cytuję "makaron powoduje wolny wzrost stężenia glukozy we krwi, ponieważ zrobiony jest ze zmiażdżonego zboża, a nie z mąki, w związku z czym skrobia uwięziona jest w strukturze białka (glutenu)". Trzeba jednak pamiętać, żeby makaron był ugotowany al dente. Z moich testów wynika, że dla makaronu którego używam (orkiszowego) idealny jest bolus przedłużony na 1,5 godziny. Na porcję 6,0 wymienników używam:

  • 66 g makaronu orkiszowego suchego
  • 12g sosu pesto gotowego

Gotuję 8 minut i mieszam z sosem rozrobionym z odrobiną gorącej wody, w której gotuje się makaron.

Jeżeli gotujemy więcej niż jedną porcję to ta informacja na niewiele się przyda. Poniżej przeliczony makaron spaghetti ugotowany. Kalkulator wymienników został wzbogacony o makaron spaghetti suchy i ugotowany.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_spaghettibio_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_spaghettibio_tab2.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_spaghettibio_cal.png

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 23 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się