mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Placki z dyni

Dodane przez w w śniadaniowo
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 6404
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

 

b2ap3_thumbnail_plackizdynii_2.png

Czas na dynię. Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku. Jeden placek o wadze ok. 40g ma ok. 1 wymiennika. Rozpływają się w ustach, można je jeść i jeść i jeść ...

Składniki:

• 250g miąższu surowej dyni (bez skóry i pestek) (ja użyłam dyni hokkaido)

• 100g sera ricotta

• sól morska

• 2 jajka

• 27g (3 łyżki) mąki ziemniaczanej

• 27g (3 łyżki) oleju z pestek winogron do smażenia

Dynię zetrzeć a tarce o małych oczkach, włożyć do miski, dodać żółtka i rozdrobniony ser, doprawić solą. Białka ubić na pianę, dodać do dyni razem z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć łyżką. Rozgrzać patelnię, nakładać nieduże porcje masy, rozpłaszczać łyżką i smażyć placki na umiarkowanym ogniu przez około minutę z każdej strony lub do czasu aż będą ładnie zrumienione i nie będą już surowe w środku.

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_plackizdyni_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_plackizdyni_tab_20140104-004657_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_plackizdyni_cal.png

To było drugie podejście do próby nakarmienia Zuzi plackami z dyni. Pierwsza wyglądała tak:

- (Ja) Zuziu, zjesz placki?

- (Zuzia) A czy to są moje ulubione? (czyli te z maślanką)

- (Ja)To są placki z dyni.

- (Zuzia) Nie.

Druga próba wylądała tak:

- (Ja) Zuziu, mam dla Ciebie placuszki, spróbuj czy Ci smakują.

- (Zuzia) A jakie to są?

- (Ja) To są placki pyszne.

- (Zuzia) (Próbuje) Dobre. A z czego są?

- (Ja) To jest tajemnica szefa kuchni. Ile zjesz?

- (Zuzia) Dwa. A zdradzisz tajemnicę szefa kuchni?

- (Ja) Może kiedyś ...

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: bezglutenowe dynia ricotta

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 20 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się