mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Sernik z musem malinowym

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4799
  • 1 komentarz
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_sernikzmusemmalinowym.png

Przepis na sernik z musem malinowym zaczerpnęłam z Kwestii Smaku, umniejszając nieco cukru, nie umniejszając smaku. Porcja sernika o wadze 115g ma 4,5 wymienników, w tym 2,3 WW i 2,2 WBT.

 

Spód:

• 200g ciastek kruchych
• 50g masła

Masa serowa:

• 500g tłustego twarogu
• 500g mascarpone
• skórka starta z 1 cytryny
• 45g łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
• 250g cukru
• 5 jajek
• 2 żółtka

Mus malinowy:

• 800 g malin mrożonych
• esencja waniliowa
• 10g żelatyny w proszku
• 400g śmietanki 36% (zimnej), najlepiej gęstej, z kubka
• 100g śmietanki 30% lub 36% (zimnej)
• 80g cukru pudru

Potrzebna też będzie prostokątna forma o wymiarach 25 x 36 cm.

Przygotowanie:

Spód:

Ciastka  dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód formy i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:

Piekarnik nagrzać do 175°C. Twaróg zmielić w maszynce trzykrotnie lub rozmiksować na gładko w melakserze. Dodać mascarpone, skórkę z cytryny,  skrobię ziemniaczaną oraz cukier i zmiksować. Kolejno dodawać jajka i żółtka miksując. Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec przez 30 minut (sernik ma być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji). Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Mus malinowy:

500g malin rozmrozić (resztę trzymać w zamrażarce). Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sitko pozbywając się pesteczek (waga w tabelce jest podana po odjęciu pestek). Dodać esencję waniliową. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu. Zimne śmietanki ubić razem z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę, następnie dodać mus malinowy i zmiksować do połączenia się składników. Dodać 300 g malin (nie rozmrażamy) i wymieszać. Wyłożyć na ostudzony sernik i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

 

Tabela wymienników:

b2ap3_thumbnail_sernikmalinowy_ww.png

 

Tabela produktu:

b2ap3_thumbnail_sernikmalinowy_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

b2ap3_thumbnail_sernikmalinowy_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Agnieszka środa, 16 kwiecień 2014

    Przepyszne, lekkie, rewelacją, będzie idealne do kawki na letnie przysiadywanie w ogródku :D

Zostaw komentarz

Gość środa, 20 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się