mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Słomiane placki ziemniaczane

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 7416
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_slomianeplackiziemniaczane_n2.png 

Jeden placek to ok. 2 wymienników. Słomiany stąd, że przypomina słomianą matę. Jest to moja wersja placków Julii Child.

Składniki:

• 800g ziemniaków,

1 jajko,

96g klarowanego masła,

 sól (najlepiej himalajska),

  świeżo zmielony czarny pieprz.

Ziemniaki gotujemy na parze przez 15-20 minut, aż zaczną lekko mięknąć. odkładamy je na kilka godzin, aż zupełnie ostygną. Obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy surowe jajko, szczyptę soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Kładziemy porcje po 60g każda, dociskając lekko łopatką formujemy placki. Kledy spód się zrumieni, ostrożnie je przewracamy i przysmażamy z drugiej strony.

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_slomianeplackiziemniaczane_ww_20140105-115230_1.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_slomianeplackiziemniaczane_tab_20140105-115240_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_slomianeplackiziemniaczane_cal.png


Wykres z CGM po plackach

b2ap3_thumbnail_po-plackach.png

Pod placki podaliśmy bolus zwykły, cukier szybko wzrósł, ale też i dość szybko opadał. Zielony obszar to cukier 70-180. Po północy spadał w dół. Nie jest to zapewne danie na co dzień dla osoby z cukrzycą. Jednak od czasu do czasu, każde dziecko chce zjeść to co wszyscy :-)

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: bezglutenowe ziemniaki

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 23 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się