Jeden gołąbek z suszonych pomidorów i soczewicy w liściu boćwiny ma 0,6 wymiennika.
Soczewica i suszone pomidory w liściach boćwiny
Składniki
- 50 g suszonych pomidorów (nie w zalewie)
- 150 g czerwonej soczewicy (suchego produtku)
- 28 dużych liści boćwiny (bez ogonków)
- 80 g cebuli
- 36 g (4 łyżki) oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie
- Soczewicę wypłukać. Na jedną część soczewicy przygotować 3 części wody (na 150 g - 600 ml). Gotować pod przykryciem, na małym ogniu z solą morską przez 35 minut.
- Cebulę skroić na drobne kawałki podsmażyć na oliwie z oliwek.
- Pomidory pokroić bardzo drobno i dodać do cebuli.
- Dołożyć ugotowaną soczewicę, doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien być odparowany z wody. Porcje farszu o wadze 15 g zawijać w liście boćwiny jak gołąbki. Gotować na parze ok. 15 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 236 kcal Białka: 12.8 g Tłuszcze: 10.4 g Cukry: 23.0 g Wymienniki: 3.7 WW: 2.3 WBT: 1.4
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz