mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Stek z kalafiora

Dodane przez w w przystawki
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4514
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_stekzkalafiora.pngStek z kalafiora jest bardzo smacznym pomysłem na kalafior do obiadu - Zuzia się nim zajada - porcja o wadze 115g ma 1,5 wymiennika, w tym 0,3 WW i 1,2 WBT. 100g dania ma 109 kcal. Przepis za KULINARNE OPOWIEŚCI Dominiki Wójciak. Pozostały kalafior można wykorzystać do Zupa krem z kalafiora, Risotta kalafiorowego lub Placka z kalafiorem i daktylami.

Składniki na 2 porcje:

• 300g kalafiora

• 25g oliwy (lub oleju)

• 1/2 łyżeczki kurkumy

• 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego (kuminu)

• sól himalajska

 

Kalafior przetnij na pół i z każdej połówki odetnij po steku o grubości ok. 2 cm. Kumin upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu. Zmieszaj z odrobiną soli i kurkumą i 1 łyżką oliwy. Mieszanką posmaruj steki z obydwu stron. Obsmaż je na pozostałej oliwie z jednej i drugiej strony na złoty kolor. Przełóż na blachę i wstaw na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_stekzkalafiora_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_stekzkalafiora_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_stekzkalafiora_cal.png

 

 

 

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: bezglutenowe kalafior

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 22 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się