Stek z kalafiora jest bardzo smacznym pomysłem na kalafior do obiadu – Zuzia się nim zajada – porcja o wadze 115g ma 1,5 wymiennika, w tym 0,3 WW i 1,2 WBT. 100g dania ma 109 kcal.
Stek z kalafiora
Składniki
- 300g kalafiora
- 25g oliwy (lub oleju)
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego (kuminu)
- sól himalajska
Przygotowanie
- Kalafior przetnij na pół i z każdej połówki odetnij po steku o grubości ok. 2 cm. Kumin upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu. Zmieszaj z odrobiną soli i kurkumą i 1 łyżką oliwy. Mieszanką posmaruj steki z obydwu stron. Obsmaż je na pozostałej oliwie z jednej i drugiej strony na złoty kolor. Przełóż na blachę i wstaw na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 2 Kalorie: 109 kcal Białka: 2.7 g Tłuszcze: 9.6 g Cukry: 3.0 g Wymienniki: 1.3 WW: 0.3 WBT: 1.0
Pozostały kalafior można wykorzystać do Zupa krem z kalafiora, Risotta kalafiorowego lub Placka z kalafiorem i daktylami.
Przepis za KULINARNE OPOWIEŚCI Dominiki Wójciak
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz