mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Sernik z musem żurawinowym

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 399
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_sernikzmusemzurawinowymp.pngPo prostu pyszny. Porcja o wadze 80 g ma 3,8 wymiennika, w tym 2,2 WW i 1,6 WBT. 100g ma 308 kcal.

Składniki na spód:

• 160 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo, Neo

• 30 g masła, roztopionego

Ciastka (w całości) i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, dokładnie wklep w dno formy, schłódź w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.

Formę dwukrotnie owiń z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy.

Składniki na masę serową:

• 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

250 ml śmietany kremówki 36%

3 duże jajka

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

3 łyżki mąki pszennej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieść wszystkie składniki. Zmiksuj do połączenia lub wymieszaj rózgą kuchenną; nie miksuj zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Masę serową przelej na ciasteczkowy spód i piecz w temperaturze 150ºC przez około 45 minut w kąpieli wodnej*. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłuż czas pieczenia.

Wyjmij z piekarnika, wystudź, można schłodzić.

Mus żurawinowy:

• 300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)

świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny

1/2 szklanki cukru

3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny

300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

W garnuszku umieść żurawiny (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania), sok z cytryny, cukier. Zagotuj, mieszając, do rozpuszczenia się cukru i popękania żurawiny. Przetrzyj przez sitko, dokładnie, do pozbycia się skórki i powstania gładkiego puree. 

Żelatynę zalej wodą do jej pokrycia, odstaw na 10 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzaj do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdejmij z palnika, pozostaw do przestudzenia. Wymieszaj dokładnie z jeszcze ciepłym puree (w razie potrzeby puree możesz podgrzać). Odstaw do wystudzenia.

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Powoli, w trzech turach, dodawaj do wystudzonego puree, bardzo delikatnie wymieszaj. Mus żurawinowy wyłóż na wystudzony sernik, wyrównaj. Schłódź przez 12 godzin w lodówce (całą noc).Przed podaniem możesz udekorować oszronionymi żurawinami - świeżą żurawinę umocz w surowym białku i obtocz w drobnym cukrze do wypieków. Przechowuj w lodówce do 5 dni.

* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.

Smacznego :-).

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_sernikzmusemzurawinowym_ww.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_sernikzmusemzurawinowym_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_sernikzmusemzurawinowym_cal.png

Inspiracja: Moje wypieki

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: żurawina

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość niedziela, 21 styczeń 2018

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (283)
desery (98)
zupy (19)
przekąski (16)
do chleba (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się