Krewetki kokosowe są chrupiące i soczyste. Porcja o wadze 12o g ma 2.8 wymiennika, w tym 0.8 WW i 2.0 WBT. 100 g ma 231 kcal.
Krewetki kokosowe
Składniki
- 500 g krewetek królwskich 16/20 (28 szt.) (oczyszczonych)
- 35 g mąki ryżowej*
- 2 jajka*
- 45 g wiórek kokosowych*
- 35 g panko*
- olej słonecznikowy - ilość do wypełnienia naczynia do wysokości 3 cm (zużyje się ok. 55 g)
- sól morska w płatkach
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- * dla panierki podano ilość, która zostanie zużyta, dla wygody lepiej przygotować sobie większe porcję
Przygotowanie
- Wsyp mąkę ryżową do płytkiego naczynia i odstaw. W drugim rozkłóć jajka z solą morską. W trzecim zmieszaj wiórki kokosowe z panko i pieprzem kajeńskim.
- Obtocz krewetki w mące ryżowej, by pokryła je cienką warstewką, a potem zanurz w rozłóconym jajku.
- Wyjmij, strząśnij nadmiar jajkai przełóż do naczynia z panko i wiórkami kokosowymi. Obtocz krewetki starannie, dociskając do panierki, aby dokłądnie je pokryła. Rozłóż krewetki na desce.
- Przygotuj przy kuchence łyżkę cedzakową i duży talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
- Do rondla lub patelni z grubym dnejm o średnicy ok. 22 cm na wlej olej słonecznikowy na wysokość 3 cm i rozgrzej go tak, by wrzucony kawałek chleba od razu zaczął skwierczeć.
- Krewetki smaż partiami w gorącym oleju, aż będą chrupiące i złociste, co powinno potrwać około minuty. Wyłów je łyżką cedzakową i pzełóż na talerz wyłożoy papierowym ręcznikiem.
- Krewetki można serwować z jogurtem z mleka kokosowego zmieszanym z mieloną kurkumą i solą morską.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 28 Kalorie: 231 kcal Białka: 18.7 g Tłuszcze: 13.6 g Cukry: 8.4 g Wymienniki: 2.8 WW: 0.8 WBT: 2.0
Przepis za Nigellą Lawson “Przy moim stole”.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz