Krewetki kokosowe są chrupiące i soczyste. Porcja o wadze 12o g ma 2.8 wymiennika, w tym 0.8 WW i 2.0 WBT. 100 g ma 231 kcal.
Krewetki kokosowe
Porcje
4
porcjeKalorie
231
kcalWymienniki
2.8
WW
0.8
WBT
2.0
Węglowodany
8
Wartość odżywcza w 100g
Składniki
500 g krewetek królewskich16/20 (28 szt.) (oczyszczonych)
35 g mąki ryżowej*
2 jajka*
45 g wiórek kokosowych*
35 g panko*
olej słonecznikowy – ilość do wypełnienia naczynia do wysokości 3 cm (zużyje się ok. 55 g)
sól morska w płatkach
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
* dla panierki podano ilość, która zostanie zużyta, dla wygody lepiej przygotować sobie większe porcję
Przygotowanie
- Wsyp mąkę ryżową do płytkiego naczynia i odstaw. W drugim rozkłóć jajka z solą morską. W trzecim zmieszaj wiórki kokosowe z panko i pieprzem kajeńskim.
- Obtocz krewetki w mące ryżowej, by pokryła je cienką warstewką, a potem zanurz w rozkłóconym jajku.
- Wyjmij, strząśnij nadmiar jajka i przełóż do naczynia z panko i wiórkami kokosowymi. Obtocz krewetki starannie, dociskając do panierki, aby dokładnie je pokryła. Rozłóż krewetki na desce.
- Przygotuj przy kuchence łyżkę cedzakową i duży talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
- Do rondla lub patelni z grubym dnem o średnicy ok. 22 cm na wlej olej słonecznikowy na wysokość 3 cm i rozgrzej go tak, by wrzucony kawałek chleba od razu zaczął skwierczeć.
- Krewetki smaż partiami w gorącym oleju, aż będą chrupiące i złociste, co powinno potrwać około minuty. Wyłów je łyżką cedzakową i przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
- Krewetki można serwować z jogurtem z mleka kokosowego zmieszanym z mieloną kurkumą i solą morską.
Przepis za Nigellą Lawson “Przy moim stole”.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz