Pierogi ruskie bezglutenowe PRZE PYSZ NE i delikatne. U mnie twaróg krowi został zastąpiony kozim – farsz pierwsza klasa, wyrazisty. Porcja o wadze 200 g ma 5.5 wymiennika, w tym 4.2 WW i 1.3 WBT. 100 g ma 148 kcal.
Pierogi ruskie bezglutenowe
Składniki
Ciasto
- 175 g mąki ryżowej
- 100 g mąki z ryżu kleistego
- 25 g maranty trzcinowej
- 15 g (4 łyżki) łuski babki jajowatej
- 3 łyżki oleju
- 300 ml gorącej wody
- 1 łyżeczki soli
Nadzienie
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 400 g twarogu koziego (może być krowi)
- 200 g cebuli
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprze do smaku
Przygotowanie
Farsz
- Ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę. Ceulę zeszklij i dodaj do ziemniaków i twarogu, utrzyj dokładnie, dodaj pieprz i sól do smaku.
Ciasto
- Babkę jajowatą zalej 200 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
- Do miski przesiej mąki, dodaj dodajemy wodę z babką oraz większość pozostałej wody i dokładnie wymieszaj. Ja robiłam to ręcznie, do momentu aż powstało miękie i elastyczne ciasto, ok. 5-10 minut. W razie potrzeby dodaj resztę wody lub dosyp odrobinę mąki.
Pierogi
- Odetnij kawałek (pozostałą część przykryj ściereczką, żeby nie wysychało) rozwałkuj, zawijaj z farszem. Jeżeli pierogi nie chcą się sklejać posmaruj brzegi ciasta odrobiną wody.
- Wrzuć do gotujacej się i osolonej wody. Zamieszaj. Po wypłynięciu gotuj 2 minuty. Podawaj wedle uznania 🙂
- Z tej porcji ciasta wychodzi ok 75 pierogów wycinanych z kółek o średnicy 7 cm.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 75 szt Kalorie: 148 Białka: 3.9 g Tłuszcze: 5.5 g Cukry: 20.7 g Wymienniki: 2.7 WW: 2.0 WBT: 0.7
Konsystencja ciasta w dużej mierze zależy od tego jaką babkę jajowatą i jaką mąkę ryżową kupicie. W smaku będą bardziej razowe lub nie. Na zdjęciu pierogi są zrobione z mąki ryżowej kupionej w sklepie 5 przemian – jest bardziej razowa. Po raz drugi robiłam te pierogi z mąki ryżowej producenta Cock Brand (tego samego producenta kupuję mąkę z ryżu kleistego) – wyszły naprawdę delikatne. Przepyszne.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz