Kotleciki kalafiorowe z quinoa i fetą można podawać z sosem miętowym z tahini oraz surówką ze świeżego ogórka. To bezglutenowe danie obiadowe jest naprawdę smaczne. Jeden kotlecik o wadze 60 g ma 1.8 wymiennika, w tym 1.1 WW i 0.7 WBT.
Kotleciki kalafiorowe z quinoa i fetą
Składniki
Kotleciki
- 300 g różyczek kalafiora
- 380 g ugotowanej kaszy quinoa
- 35 g mąki ryżowej
- 2 jajka
- 1 cebula dymka
- 2 łyżki skórki z cytryny
- 20 g posiekanej natki pietruszki
- 150 g fety
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa 2- 3 łyżki
Sos tahini z miętą
- 70 g tahini
- 140 g jogurtu naturalnego
- 50 ml soku z cytryny
- ¼ szklanki świeżej mięty
Przygotowanie
Sos tahini z miętą
- Wszystkie składniki włóż do malaksera i zmiksuj. Przechowuj w lodówce do podania.
Kotleciki
- Nagrzej piekarnik do 200ºC.
- Włóż różyczki kalafiora do malaksera i zmiksuj.
- Włóż ugotowaną quinoę, fetę, jajka, mąkę ryżowę, posiekaną dymkę, skórkę z cytryny, pietruszkę oraz zmiksowane różyczki kalafiora. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj aż do jednolitej masy. Formuj kotleciki (możesz użyć do tego łyzki do lodów - kotleciki będą tej samej wielkości) i układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je oliwą. Piecz je przez 10 minut, odwróć na drugą stronę i piecz następne 10 minut lub do czasu aż będą złociste.
- Podawaj kotleciki z sosem tahini oraz z surówką ze świeżego ogórka z miętą i pietruszką.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 14 Kalorie: 184 kcal Białka: 8.9 g Tłuszcze: 8.6 g Cukry: 17.7 g Wymienniki: 2.9 WW: 1.8 WBT: 1.1
Inspiracja: Donna Hay
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz