Pierogi ruskie z mąki orkiszowej i sera koziego. Jeden pieróg ma 1,5 wymiennika, w tym 1,2 WW i 0,3 WBT.
Pierogi ruskie
Składniki
Ciasto
- mąka orkiszowa 300g
- masło 10g
- 1 jajko
- woda 150ml
- ½ łyżeczki soli (najlepiej himalajskiej)
Nadzienie
- ugotowane ziemniaki 400g
- twaróg kozi 200g
- cebula 100g
- olej 3 łyżki
- sól i pieprze do smaku
Przygotowanie
- Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę. Ceulę zeszklić i dodać do ziemniakó i twarogu, utrzeć dokładnie, dodać pieprz i sól do smaku.
- Przygotować ciasto - mąkę przesiać, wbić jajko, dodać sól i wodę. Ciasto zagnieść i starannie wyrobić, aż będzie miękkie i elastyczne. Podzielić je na części i przykryć ściereczką, żeby nie obsychało. Każdą część wałkować dosyć cienko, wykrawać krążki (moje były o średnicy 9,5 cm). Na środek każdego krążka nałożyć 25g nadzienia, składać na pół, zlepiać brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas łątwo pękają i rozgotowują się). Zlepione pierogi układać na deseczce posypaej mąką, przykryć ściereczką, żeby nie obsychały. Wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać łyżką, przykryć. Gdy podpłyną w górę, odkryć i gotować 3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak. Wyłożyć na ogrzane talerze.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 202 kcal Białka: 6.2 g Tłuszcze: 6.9 g Cukry: 28.6 g Wymienniki: 3.7 WW: 2.8 WBT: 0.9
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz