Porcja quiche z nasionami chia, pstrągiem, ziemniakami i kapustą (tak, tak) o wadze ok. 145 g ma 5,4 wymiennika, w tym 2,8 WW i 2,6 WBT. Jest przepyszna. A ciasto obłędne, jednocześnie kruche i miękkie. Nasiona chia przyjemnie strzelają pod zębami 🙂 100g ma 258 kcal.
Quiche z nasionami chia, pstrągiem i ziemniakami
4
servings30
minut30
minut258
kcal3.7
1.9
1.8
19
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
- Kruche ciasto
150 g mąki orkiszowej
½ łyżeczki soli
85 g niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki
45 g śmietany 18%
10 g nasion chia
- Nadzienie
100 g wędzonego pstrąga
120 g białej kapusty, bardzo drobno poszatkowanej
200 g ziemniaków (waga po obraniu ze skórki)
3 jajka
120 g śmietany 18%
sól (najlepiej himalajska)
10 g nasion chia
pieprz
1 łyżka oleju z pestek winogron
Przygotowanie
- Do dużej miski przesiej mąkę i sól. Pokrój masło w centymetrową kostkę i dodaj do mąkę. Czubkami palców wymieszaj z masłem, tak by powstały drobne kruszynki. Zrób w środku wgłębienie, dodaj śmietanę oraz nasiona chia. Powoli wyrabiaj ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. Jeśli ciasto lekko się klei, dodaj więcej mąki, jeżeli potrzeba wodę. Wyłóż ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniataj delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawiń w plastikową folię i wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 minut.
- Natłuść lekko formę na tartę o średnicy 23 cm. Nagrzej piekarnik do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
- ziemniaki (w łupinach) do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj przez 30-40 minut, do miękkości. Gotowe ziemniaki odcedź, obierz ze skórki i pokrój na plastry o grubości 1 cm.
- Rozgrzej oliwę na patelni ustawionej na średnim ogniu. Wsyp kapustę i często mieszając, smaż 3-4 minuty lub do czasu, aż zacznie mięknąć i brązowieć. Zdejmij patelnię z palnika i odstaw.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm na stolnicy delikatnie oprószonej mąką. Owiń ciasto wokół wałka i rozwiń je luźno nad formą. Wcisnąć ciasto w rowki na boku formy (w formie bez rowków dociśnij starannie do boku). Wyrównaj brzeg. Włóż ciasto do lodówki na 10 minut. Nakłuj ciasto na dnie formy widelcem, by umożliwić wydostawanie się pary podczas pieczenia. Zgnieć lekko kawałek pergaminu (lub papieru do pieczenia), tworząc z niego kulkę. Rozprostuj papier i wyłóż nim ciasto w formie. Na papier rozsyp fasolę lub ryż, tak by utworzyła się pojedyncza warstwa. Podpiekaj ciasto 25 minut lub do chwili, gdy stwardnieje. Usuń ziarna fasoli i papier, piecz następne 7 minut.
- misce wymieszaj jajka, śmietanę, nasiona chia i dopraw do smaku solą i pieprzem. Na dnie ciasta ułóż plastry ziemniaków, na nie nałóż kapustę i kawałki pstrąga. Zalej całość masą jajeczną. Piecz 30 minut (z termoobiegiem) lub do chwili, gdy widelec włożony do środka będzie suchy. Lekko ostudź przed wyjęciem z formy. Pozostawi na 5 minut i dopiero wówczas pokrój.
Przepis za WHAT KATIE ATE, WEEKEND KATE, KATIE QUINN DAVIES
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz