Paella z kurczakiem i chorizo, kukurydzą i papryką – kawałek Hiszpanii na patelni :-). Porcja o wadze 200g ma 4,6 wymiennika, w tym 3,1 WW i 1,5 WBT. 100g ma 135 kcal. Przepis za KWESTIĄ SMAKU.
Paella z kurczakiem i chorizo
Składniki
- 900 g bulionu warzywnego
- szczypta szafranu (kilkanaście nitek, ok. 0,2 g)
- 100 g chorizo
- 400 g fileta z kurczaka
- 5 g czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 150 g czerwonej papryki
- 100 g kukurydzy z puszki
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 100 g pomidora
- ½ szklanki białego wina
- ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej (lub wędzonej)
- ⅓ łyżeczki mielonej papryki ostrej (lub pieprzu cayenne)
- 300 g ryżu do paelli (u mnie Bomba)
Przygotowanie
- Bulion zagotuj razem z szafranem. Chorizo pokrój w 0,8 cm kostkę. Filety oczyść z kostek i włókien, pokrój w 1,5 cm kostkę. Paprykę pokrój w 1,5 cm kostkę. Czosnek zetrzyj na drobnej tarce. Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę (odrzuć nadmiar soku i nasiona z komór).
- Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni o średnicy 32 cm, do paelli. Dodaj chorizo i chwilę je obsmaż aż wytopi się tłuszcz. Dodaj kurczaka i obsmaż go dokładnie z każdej strony (około 3 minuty). W połowie obsmażania dodaj czosnek. Dodać łyżkę oliwy, paprykę i kukurydzę i podsmaż ok. 2 minut. Dodaj pomidora i smaż dalej przez około 3 minuty, co chwilę mieszając. Wlej wino, wymieszaj i gotuj przez około 4 minuty na większym ogniu aż wino odparuje. Dodaj sos pomidorowy i przyprawy (paprykę i kurkumę), wymieszaj.
- Po chwili wsyp ryż i smaż przez kolejne 2 minuty. Wlej przecedzony gorący bulion, wymieszaj i zagotuj. Gotuj bez mieszania przez 12 minut, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryj szczelnie patelnię folią aluminiową i gotuj kolejne 6 minut (przykrytą paelle można też na ten czas włożyć do rozgrzanego do 180ºC piekarnika). Odstaw z ognia i trzymaj pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Zdejmij folię.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4-6 Kalorie: 135 kcal Białka: 8.7 g Tłuszcze: 4.2 g Cukry: 15.6 g Wymienniki: 2.3 WW: 1.6 WBT: 0.7
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz