Tort naleśnikowy wytrawny – jest bardzo smaczny. Pozwala również na wykorzystanie nadwyżki naleśników ze smażenia. 100g tortu naleśnikowego ma 2,3 wymiennika, w tym 1,1 WW i 1,2 WBT. 100g ma 161 kcal.
Tort naleśnikowy z wołowiną, porem i pieczarkami
 Składniki
 - 7 naleśników według tego przepisu Naleśniki z mąką z ciecierzycy
 - 250 g wołowiny na pieczeń, zmielonej
 - 250 g pieczarek
 - 250 g pora
 - 300 g passaty pomidorowej
 - 75 g sera gouda startego na tarce o grubych oczkach
 - 125 g mozzarelli
 - 50 g oliwy
 
Przygotowanie
 - Pory pokrój w dwucentymetrowe plastry i gotuj je na parze przez około 20 minut, aż będą zupełnie miękkie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia, a następnie odciśnij z resztek wody w ściereczce kuchennej. Wołowinę podsmaż na patelni, odstaw. Pieczarki pokrój i również obsmaż na patelni.
 - Na spód tortownicy o średnicy 20 cm połóż pierwszy naleśnik. Rozłóż na niego:
 - pół porcji wołowiny oraz ½ mozzarelli. Połóż kilka łyżek passaty. Przykryj naleśnikiem. astępne porcje to:
 - pół porcji przygotowanych porów i kilka łyżek passaty,
 - połowę obsmażonych pieczarek i kilka łyżek passaty
 - pół porcji wołowiny wraz z ½ porcji mozarelli i kilka łyżek passaty,
 - pół porcji przygotowanych porów i kilka łyżek passaty,
 - połowę obsmażonych pieczarek i kilka łyżek passaty.
 - Na wierzch połóż ostatni naleśnik. Posyp go serem gouda. Tortownicę przykryj folią aluminiową.
 - Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez ½ godziny, 10 minut przed końcem ściągnij folię.
 
Wartość odżywcza w 100g
  Kalorie: 161 kcal Białka: 9.2 g Tłuszcze: 8.5 g Cukry: 11.9 g Wymienniki: 2.3 WW: 1.2 WBT: 1.1 
  Smacznego 🙂

Dodaj komentarz