Babka red velvet bezglutenowa – prosta, szybka, smaczna, efektowna. Porcja o wadze 80 g ma 5.1 wymiennika, w tym 3.2 WW i 1.9 WBT. 100 g ma 397 kcal.
Babka red velvet [bezglutenowa]
Porcje
12
porcjePrep time
20
minutCooking time
45
minutKalorie
397
kcalWymienniki
6.3
WW
4.0
WBT
2.3
Węglowodany
40
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
160 g mąki z ryżu kleistego
80 g mąki owsianej bezglutenowej
60 g mąki jaglanej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
225 g masła
160 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki kakao
4 duże jajka (240 g)
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
140 g jogurtu naturalnego
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka barwnika w żelu red
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 165°C.
- misie miksera z końcówką do mieszania umieść masło i cukier. Ubijaj ok 2-3 minut, dodaj jajka jedno po drugim ciągle ubijając. Mąki z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą przesiej przez sitko. Dodaj do nich sól.
- Jogurt wymieszaj z barwnikiem i ekstraktem z wanilii.
- Dodaj połowę mieszanki mąk do misy miksera i ubijaj powoli, aż do wymieszania się składników, dodaj jogurt i pozostałą część mieszanki mąk i wymieszaj aż ciasto będzie jednolite.
- Ciasto przełóż do foremki posmarowanej wcześniej masłem i wysypanej mąką, włóż do piekarnika i piecz 35-45 minut lub aż do czystego patyczka. Wyjmij babkę z piekarnika, odczekaj 15 minut i wyjmij z formy.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz