Bezglutenowe białe tiramisu. Oryginalny przepis w trochę lżejszym wydaniu. Porcja 95 g ma 3,5 wymiennika, w tym niecałe 2 WBT i ok. 1,5 WW. 100 g ma 266 kcal.
Bezglutenowe białe tiramisu
Porcje
8
porcjeKalorie
266
kcalWymienniki
3.6
WW
1.6
WBT
2.0
Węglowodany
16
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
5 jajek
45 g cukru pudru
500 g sera maskarpone
180 g biszkoptów (bezglutenowych)
200 ml białego rumu
200 ml zaparzonej zielonej herbaty (ja użyłam japońskiej senchy, która ma słomkowy kolor i nie zabarwiła biszkoptów)
Przygotowanie
- Utrzyj mikserem 5 żółtek z cukrem pudrem. Dodaj ser mascarpone i miksuj razem do uzyskania jednolitej masy. W osobnym naczyniu ubij na sztywno pianę z 5 białek i delikatnie wmieszaj ją w uprzednio przygotowaną masą serową.
- Zaparz herbatę i ostudź. Do ostudzonej herbaty dodaj rum (jeżeli ma to być wersja dla dzieci, pomiń go. Przygotuj płaskie przezroczyste naczynie. Jego dno dokładnie wyłóż biszkoptami delikatnie namoczonymi mieszance herbaty z rumem. Posmaruj biszkopty połową masy serowej. W ten sam sposób ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i przykryj je resztą kremu.
- Deser wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na noc).
- Przed podaniem możesz ozdobić białą porzeczką.
Inspiracją do tego przepisu było tiramisu Nigelli Lawson.
Smacznego 🙂
Kasia
Można wiedzieć gdzie Pani znalazla we Wrocławiu odpowiednie biszkopty? Bo ja widzę zawsze albo z cukrem albo pszenica 🙁
Bożena Garbińska
Bezgluten i Schar robią bezglutenowe biszkopty, nie pisałam że są bez cukru