Cantucci, bezglutenowe, bez cukru, dosłodzone tagatozą – jedno ciasteczko ma ok. 1,6 wymiennika, w tym 1,0 WW i 0,6 WBT. 100 g ma 399 kcal. Jeszcze tylko kawa … i gotowe.
Bezglutenowe cantucci orzechowe
Składniki
- 150 g orzechów laskowych bez skórki upieczonych
- 100 g mąki z orzechów laskowych
- 300 g mąki ryżowej
- 100 g tapioki
- 50 g mąki z ryżu kleistego
- 50 g miodu
- 50 g tagatozy
- 4 jajka
- 45 g masła
- szczypta soli
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- odrobina mleka ryzowego
Przygotowanie
- Przesiej wszystkie mąki z tagatozą i proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane masło. Osobno wymieszaj jajka i miód. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj, pod koniec dodaj orzechy. Z ciasta uformuj 2 wałki o średnicy 4 cm, oprósz je mąką.
- Ułóż wałki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C (bez termoobiegu).
- Wyjmij podpieczone wałki, ostudź, pokrój w ukośne kromki. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i wstawić do piekarnika na 20 minut. Wyjmij, obróć i posmaruj jajkiem drugą stronę ciastek. Ponownie wstaw do piekarnika i podpiekaj aż się zrumienią.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 399 kcal Białka: 8.8 g Tłuszcze: 22.0 g Cukry: 41.5 g Wymienniki: 6.5 WW: 4.2 WBT: 2.3
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz