Buraczane bezglutenowe ciasto czekoladowe jest wilgotne i smaczne. Smaku buraków oczywiście nie poczujecie. Ba, nie zgadniecie, że tam są. Cukru jest jeszcze mniej z czego 2/3 to cukier kokosowy, który ma niski indeks glikemiczny a 1/3 to tagatoza (lub erytrol). Porcja o wadze 80 g ma 4.1 wymiennika, w tym 2.1 WW i 2.0 WBT. 100 g ma 350 kcal.
Buraczane bezglutenowe ciasto czekoladowe
Składniki
- 200 g masła
- 250 g upieczonych buraków*
- 200 g czekolady 70%
- 35 g kawy espresso
- 80 g mąki ryżowej
- 45 g mąki z ryżu kleistego
- 25 g tapioki
- 25 g kakao
- 3 jajka
- 100 g cukru kokosowego
- 50 g tagatozy lub erytrolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie
- *Piekarnik nagrzej do 220 °C. Buraki zawiń pojedynczo w folię aluminiową, ułóż na blaszce do pieczenia i piecz przez 60 minut. Wyjmij z foli, ostudź a następnie obierz.
- Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 20 cm i wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia (możesz też użyć formy na babkę - również wyjdzie świetnie).
- Zmiksuj buraki na puree.
- Czekoladę rozpuść używając do tego miski położonej na garnku z gotującą się wodę (miska nie może dotykać wody), wlej gorącą kawę. Masło podziel na kawałki i dodaj do rozpuszczonej czekolady, odstaw do ostygnięcia.
- Przesiej mąki, proszek do pieczenia, sodę i kakao razem dodaj cukier oraz tagatozę (lub erytrol) i odstaw na bok.
- Oddziel białka od żółtek. Żółtka roztrzep i wmieszaj do czekoladowo-maślanej mikstury, następnie dodaj buraki. Białka ubij na sztywną pianę. Ubite biała dodać do płynnej, czekoladowej masy, następnie dodać przesianą mieszaninę mąk. Wymieszaj delikatnie, nie za długo, żeby nie powstał "czekoladowy naleśnik".
- Ciasto przełóż do przygotowanej formy i piecz przez 40 minut lub do czasu gdy włożony patyczek po wyciągnięciu będzie czysty. Pozostaw do ostygnięcia w formie.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 350 kcal Białka: 5.1 g Tłuszcze: 25.1 g Cukry: 25.8 g Wymienniki: 4.1 WW: 2.1 WBT: 2.0
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz