Sernik dyniowy bez cukru, słodzony tagatozą, jest przepyszny. Porcja o wadze 85 g ma 2.5 wymiennika, w tym 1.1 WW i 1.4 WBT. 100 g ma 213 kcal.
Sernik dyniowy
Składniki
Spód
- 150 g ciasteczek bezglutenowych speculoos
- 40 g masła, roztopionego
Masa serowa
- 250 g tłustego twarogu
- 150 g mascarpone
- 200 g puree z dyni (zmiksowanego na gładką masę)
- 90 g tagatozy
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 30 ml mocnego espresso (ostudzonego)
Wierzch
- 160 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka tagatozy
Przygotowanie
Przygotowanie
- Ser (twaróg i mascarpone) oraz jajka wyjmij 2 godziny wcześniej z lodówki aby się ogrzały do temperatury pokojowej.
Spód
- Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, dokładnie wklep w dno formy i schłódź przez pół godziny w lodówce.
Masa serowa
- W misie miksera umieść sery, puree z dyni, tagatozę i mąki. Zmuksuj na małych obrotach na jednolitą masę, około 1 minuty. Dodawaj stopniowo jajka, miksując po każdym krótko. Na koniec dodaj espresso. Nie miksuj zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Masę serową wylej na schłodzony spód, wyrównaj. Dodatkowo możesz założyć na obręcz tortownicy namoczoną opaskę, wówczas boki nie wyrosną szybciej i nie przypieką bardziej.
- Piecz w temperaturze 160ºC przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
Wierzch
- Kiedy sernik się piecze wymieszaj śmietanę z tagatozą.
- Wyjmij sernik z piekarnika. i rozsmaruj na nim mieszankę śmietanową. Wstaw z powrotem sernik do piekarnika i piecz dalej przez 15 minut w 120ºC.
- Wystudź sernik w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłódź w lodówce przez około 12 godzin.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz