Ciastka imbirowe bezglutenowe. Są pyszne. Jedno ciastko o wadze ok 35 g ma 3.0 wymienniki, w tym 2.2. WW i 0.8 WBT.
Ciastka imbirowe bezglutenowe
Porcje
20
sztukCzas pieczenia
12
minutKalorie
465
kcalWymienniki
8.5
WW
6.4
WBT
2.1
Węglowodany
64
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
170 g masła
130 g cukru
60 g melasy z morwy
1 jajko
155 g mąki z ryżu kleistego
25 g mąki owsianej
35 g mąki gryczanej
35 g mąki teff
25 g skrobi kukurydzianej
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka imbiru mielony
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki soli
70 g imbiru kandyzowanego
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 165°C.
- Do misy miksera wsyp cukier i masło i ubijaj je na średniej prędkości przez 6-8 minut aż będą dobrze wymieszane a masa będzie miała piaskową strukturę. Dodaj melasę, jajko i wanilię, zwiększ prędkość i ubijaj przez następne 2 minuty aż masa będzie jasna i kremowa.
- Sodę oczyszczoną razem z mąkami i przyprawami przesiej a następnie dodaj do ubitej masy, Dodaj również starty imbir. Miksuj na niskiej prędkości aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj kandyzowany imbir. Wmieszaj ciasto je delikatnie. Schłódź je w lodówce przez 30-45 minut.
- Z kawałków masy o wadze ok. 40 g rób kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między kulkami zostawiaj odstępy. Ja je ułożyłam na dwóch blaszkach. Spłaszcz kulki i włóż blachy do piekarnika.
- Piecz przez 8-12 minut. Studź ciastka przez 10 minut po czym przełóż je na kratkę do studzenia aż do całkowitego schłodzenia.
Inspiracja: Allana Talyor-Tobin
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz