Ciastka imbirowe bezglutenowe. Są pyszne. Jedno ciastko o wadze ok 35 g ma 3.0 wymienniki, w tym 2.2. WW i 0.8 WBT. 100 g ma 465 kcal.
Ciastka imbirowe bezglutenowe
Składniki
- 170 g masła
- 130 g cukru
- 60 g melasy z morwy
- 1 jajko
- 155 g mąki z ryżu kleistego
- 25 g mąki owsianej
- 35 g mąki gryczanej
- 35 g mąki teff
- 25 g skrobi kukurydzianej
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka imbiru mielony
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 70 g imbiru kandyzowanego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ½ łyżeczki ekstraku z wanilii
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 165°C.
- Do misy miksera wsyp cukier i masło i ubijaj je na średniej prędkości przez 6-8 minut aż będą dobrze wymieszane a masa będzie miała piaskową strukturę. Dodaj melasę, jajko i wanilię, zwiększ prędkość i ubijaj przez następne 2 minuty aż masa będzie jasna i kremowa. Sodę oczyszczoną razem z mąkami przesiej a następnie dodaj do ubitej masy, dodaj również imbir starty, imbir mielony i sól. Miksuj na niskiej prędkości aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj kandyzowany imbir. Wmieszaj je delikatnie. Schłódź ciasto w lodówce przez 30-45 minut.
- Z kawałków masy o wadze ok. 40 g rób kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między kulkami zostawiaj odstępy. Ja je ułożyłam na dwóch blaszkach. Spłaszcz kulki i włóż blachy do piekarnika. Piecz przez 8-12 minut. Studź ciastka przez 10 minut po czym przełóż je na kratkę do studzenia aż do całkowitego schłodzenia.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 20 Kalorie: 465 kcal Białka: 3.8 g Tłuszcze: 21.5 g Cukry: 64.0 g Wymienniki: 8.5 WW: 6.4 WBT: 2.1
Inspiracja: Allana Talyor-Tobin
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz