Sernik oreo – delikatny, rozpływający się w ustach, pyszny. Porcja sernika o wadze 95 g ma 4,6 wymiennika, w tym 2,2 WW i 2,4 WBT. Zuzia nie mogła się już doczekać. 100g ma 350 kcal.
Sernik oreo
Składniki
Spód
- 150 g ciasteczek Oreo (razem z nadzieniem)
- 60 g masła, roztopionego
Masa serowa
- 250 g tłustego twarogu
- 250 g mascarpone
- 70 g śmietany kremówki 36%
- 85 g drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 50 g ciasteczek oreo w ćwiartkach
Krem śmietankowy
- 80 g śmietany kremówki 36%
- 20 g mascarpone
- 5 g cukru pudru
- 50 g ciasteczek oreo przepołowionych (do przybrania)
Przygotowanie
Spód
- Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, dokładnie wklep w dno formy i schłódź przez pół godziny w lodówce.
Masa serowa
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Twaróg zmiel w maszynce trzykrotnie lub rozmiksować na gładko w melakserze. Możesz też kupić gotowy twaróg do sernika. Dodaj mascarpone, śmietanę, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz cukier i zmiksuj. Dodaj ekstrakt z wanilii. Kolejno dodawaj jajka miksując, tylko do połączenia się składników. Zbyt długie ubijanie spowoduje napowietrzenie masy i zbyt wysokie wyrośnięcie sernika, co nie jest wskazane, bo chcemy na równą warstwę sernika położyć mus. Masę wylej na przygotowany spód ciasteczkowy. W masę powciskaj ciasteczka Oreo, zatapiając je w masie. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika.
- Piecz w temperaturze 150ºC przez około 50 – 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłódź w lodówce przez około 12 godzin.
Krem śmietankowy
- Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
- Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieść w misie miksera. Ubij (trzepaczkami miksera do ubijania białek) do momentu otrzymania sztywnego kremu, pod sam koniec ubijania dodaj cukier puder. Części kremu śmietankowego posmaruj cienką warstwą na schłodzonym serniku. Pozostałą część kremu umieść w rękawie cukierniczym i na górze sernika wyciśnij rozetki, w każdą wciśnij oreo. Podawaj schłodzony.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 350 g Białka: 9.9 g Tłuszcze: 24.1 g Cukry: 23.4 g Wymienniki: 4.9 WW: 2.3 WBT: 2.6
Używałam ciastek Oreo thin – są cieńsze i dzięki temu wstarczy ich mniej do dekoracji i do wnętrza sernika, wyglądają też delikatniej.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz