Bezglutenowe ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami – wilgotne, aromatyczne i absolutnie pyszne!
Są takie przepisy, które zostają z nami na dłużej – bo są niezawodne, bo smakują wszystkim i bo po prostu… dobrze się kojarzą. To bezglutenowe ciasto marchewkowe zdecydowanie do nich należy! Pachnie cynamonem i goździkami, ma idealnie wilgotną strukturę dzięki marchewce i ananasowi, a do tego chrupią w nim orzechy. I uwaga – mimo że nie zawiera glutenu, w smaku absolutnie nie ustępuje klasycznym wypiekom.
Ciasto przygotujesz z trzech rodzajów mąki bezglutenowej, a słodycz równoważy tu tagatoza – zdrowsza alternatywa dla cukru. Całość wieńczy krem z serka philadelphia, wanilii i odrobiny masła – lekki, puszysty i idealnie pasujący do korzennego spodu.
To ciasto sprawdzi się na święta, urodziny, weekendowy deser… albo po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego. A najlepsze? Że zrobisz je bez większego wysiłku!
Spróbuj i daj znać, jak wyszło – to naprawdę marchewkowe love w wersji bezglutenowej 💛
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
12
porcje40
minut338
kcal4.7
2.2
2.5
23
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
50 g mąki z ryżu kleistgo
25 g mąki owsianej
25 g mąki jaglanej
45 g drobnego cukru
20 g tagatozy
1 łyżeczka (5 g) sody oczyszczonej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka (2 g) cynamonu
¼ łyżeczki zmielonych goździków
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki ziela angielskiego
¼ łyżeczki soli
70 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
2 jajka, roztrzepane
115 g orzechów włoskich
115 g odsączonych ananasów z puszki
130 g marchewki startej na średnich oczkach
- Krem
250 g serka philadelphia
50 g masła w temperaturze pokojowej
80 g cukru pudru (zrobiłam z cukru nierafinowanego)
1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ekstraktu)
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier, tagatozę, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiej je. W drugim naczyniu roztrzep jajka z olejem. Połącz zawartość obu naczyń, dodaj marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszaj łyżką.
- Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż ciasto, wyrównaj. Piecz w temperaturze 170ºC przez 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź w formie, następnie wyjmij i wystudź na kratce.
- Krem
- Wszystkie składniki umieść w mikserze i utrzyj na gładką masę. Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż. Połową kremu przełóż ciasto, resztą rozsmarować na górze. Ozdób orzechami włoskimi, delikatnie oprósz cynamonem.
Jeżeli macie taką potrzebę spokojnie jajka kurze możecie zastąpić jajkami przepiórczymi. Ja tak zrobiłam 🙂 Smacznego 🙂
Dodaj komentarz