Tarta bez pieczenia, bezglutenowa, wegańska. Porcja o wadze 50 g ma 3 wymienniki, w tym 1,2 WW i 1,8 WBT.
Cytrynowa tarta z nerkowców
Składniki
Masa z nerkowców
- 240 g nerkowców
- 2 łyżki skórki z cytryny i dodatkowo do posypania
- 60 ml soku z cytryny
- 50 g oleju kokosowego
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 60 ml kremu kokosowego
- 60 g słodu ryżowego
- 2 łyżki (20 g) białych nasion chia
- 35 g pistacji posiekanych
Spód
- 160 g migdałów bez skórki
- 45 g świeżych daktyli lub pasty daktylowej
- 2 łyżki (20 g) oleju kokosowego
- 1 łyżka (10 g) białych nasion chia
Przygotowanie
- Orzechy nerkowca włóż do małego garnuszka i zalej gotującą się wodą. Odstaw na 20 minut. Żeby zrobić spód tarty zmiksuj razem migdały, daktyle, olej kokosowy i chia przez 1 minutę lub do uzyskania jednolitej masy.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną tortownicę wyłóż przygotowaną masę, rozprowadź ją równomiernie, wygładź i dociśnij spodem łyżki. Schłódź w lodówce przez 30 minut.
- Podczas gdy spód chłodzi się w lodówce przygotuj masę z nerkowców. Miksuj odsączone nerkowce 1 minutę lub do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj skórkę z cytryny, sok z cytryny, olej kokosowy, krem kokosowy, wanilię, słód ryżowy i chia i miksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Przełóż masę na przygotowany spód i wyrównaj szpatułą do wygładzania masy. Schłódź w lodówce przez 2 godziny.
- Zdejmij boki tortownicy i posyp posiekanymi pistacjami i skórką z cytryny.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 458 kcal Białka: 12.2 g Tłuszcze: 34.9 g Cukry: 23.3 g Wymienniki: 6.0 WW: 2.4 WBT: 3.6
Smacznego 🙂
Inspiracja: Donna Hay
Dodaj komentarz