Sernik z musem cytrynowym jesst przepyszny, delikatny. Kwaskowaty mus rozpuszcza si臋 w ustach. Porcja sernika o wadze 80 g ma 3,7 wymiennik贸w, w tym 1,8 WW i 1,9 WBT.
Sernik z musem cytrynowym
12
porcje328
kcal4.6
2.2
2.4
22.3
gWarto艣膰 od偶ywcza w 100g
Sk艂adniki
150 g herbatnik贸w (np. Belvita)
50 g mas艂a, roztopionego
- Masa serowa
300 g t艂ustego twarogu
300 g mascarpone
Sk贸rka starta z 1 cytryny
3 艂y偶ki skrobi ziemniaczanej lub m膮ki ziemniaczanej
150 g cukru
3 jajka
2 偶贸艂tka
- Mus cytrynowy
400 ml 艣mietany krem贸wki 36%, sch艂odzonej
100 ml 艣wie偶o wyci艣ni臋tego soku z cytryny
3 艂y偶eczki 偶elatyny w proszku lub 3 listki 偶elatyny
45 g cukru pudru (lub do smaku)
Odrobina (na czubku ostrza no偶a) 偶贸艂tego barwnika spo偶ywczego (u偶y艂am Wiltona 'lemon’); niekoniecznie
- Ponadto
Pokruszone beziki, na wierzch
Przygotowanie
- Sp贸d
- Ciastka i mas艂o wrzu膰 do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
- Tortownic臋 o 艣rednicy 22 cm wy艂贸偶 papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysyp ciasteczka. Wyr贸wnaj, dok艂adnie wklep w dno formy. Podpiecz w temperaturze 175潞C przez oko艂o 12 minut lub do zarumienienia. Wyjmij, lekko przestudzi膰 przez czas przygotowania masy serowej.
- Masa serowa
- Wszystkie sk艂adniki powinny by膰 w temperaturze pokojowej.
- Piekarnik nagrzej do 175掳C. Twar贸g zmiel w maszynce trzykrotnie lub rozmiksowa膰 na g艂adko w melakserze. Mo偶esz te偶 kupi膰 gotowy twar贸g do sernika. Dodaj mascarpone, sk贸rk臋 z cytryny, skrobi臋 ziemniaczan膮 oraz cukier i zmiksuj. Kolejno dodawaj jajka i 偶贸艂tka miksuj膮c, tylko do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Zbyt d艂ugie ubijanie spowoduje napowietrzenie masy i zbyt wysokie wyro艣ni臋cie sernika, co nie jest wskazane, bo chcemy na r贸wn膮 warstw臋 sernika po艂o偶y膰 mus. Mas臋 wylej na przyszykowany sp贸d ciasteczkowy, wyr贸wnaj powierzchni臋 i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut, nast臋pnie zmniejsz temperatur臋 do 120掳C i piec przez 30 minut (sernik ma by膰 艣ci臋ty, lekko trz臋s膮cy si臋 na 艣rodku, ale mi臋kki, dopiero po ostudzeniu i sch艂odzeniu nabierze dobrej konsystencji). Wyjmij i ca艂kowicie ostud藕.
- Mus cytrynowy
- 呕elatyn臋 w proszku (lub listki) zala膰 ma艂膮 ilo艣ci膮 wody, tylko do jej przykrycia, odstawi膰 na 10 minut do nap臋cznienia. Postawi膰 na palniku i podgrzewa膰, mieszaj膮c, do ca艂kowitego rozpuszczenia si臋 偶elatyny. Nie doprowadzaj do wrzenia (偶elatyna straci swoje w艂a艣ciwo艣ci 偶eluj膮ce). Zdejmij z palnika, lekko przestud藕. Wymieszaj z sokiem cytrynowym.
- misie miksera umie艣ci膰 艣mietan臋 krem贸wk臋 i cukier puder. W miar臋 ubijania dodawaj barwnik obserwuj膮c kolor 艣mietany. Ubij do sztywno艣ci. Sok cytrynowy z 偶elatyn膮 wymieszaj z 3 艂y偶kami bitej 艣mietany. Nast臋pnie taki wymieszany sok dodaj do reszty ubitej 艣mietany, delikatnie mieszaj膮c r贸zg膮 kuchenn膮, do wymieszania si臋 sk艂adnik贸w. Skosztuj – je艣li mus jest zbyt kwa艣ny dodaj cukru pudru i delikatnie wymieszaj.
- Gotowy mus prze艂贸偶 na sernik i wyr贸wnaj. Sch艂od藕 przez kilka godzin w lod贸wce.
- Bezpo艣rednio przed podaniem mo偶esz posypa膰 pokruszonymi bezikami.
Inspiracja: Moje Wypieki
Smacznego 馃檪
Dodaj komentarz