Sernik z musem cytrynowym jesst przepyszny, delikatny. Kwaskowaty mus rozpuszcza się w ustach. Porcja sernika o wadze 80 g ma 3,7 wymienników, w tym 1,8 WW i 1,9 WBT.
Sernik z musem cytrynowym
12
porcje328
kcal4.6
2.2
2.4
22.3
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
150 g herbatników (np. Belvita)
50 g masła, roztopionego
- Masa serowa
300 g tłustego twarogu
300 g mascarpone
Skórka starta z 1 cytryny
3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
150 g cukru
3 jajka
2 żółtka
- Mus cytrynowy
400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
45 g cukru pudru (lub do smaku)
Odrobina (na czubku ostrza noża) żółtego barwnika spożywczego (użyłam Wiltona 'lemon’); niekoniecznie
- Ponadto
Pokruszone beziki, na wierzch
Przygotowanie
- Spód
- Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
- Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, dokładnie wklep w dno formy. Podpiecz w temperaturze 175ºC przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjmij, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
- Masa serowa
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Piekarnik nagrzej do 175°C. Twaróg zmiel w maszynce trzykrotnie lub rozmiksować na gładko w melakserze. Możesz też kupić gotowy twaróg do sernika. Dodaj mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz cukier i zmiksuj. Kolejno dodawaj jajka i żółtka miksując, tylko do połączenia się składników. Zbyt długie ubijanie spowoduje napowietrzenie masy i zbyt wysokie wyrośnięcie sernika, co nie jest wskazane, bo chcemy na równą warstwę sernika położyć mus. Masę wylej na przyszykowany spód ciasteczkowy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piec przez 30 minut (sernik ma być ścięty, lekko trzęsący się na środku, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji). Wyjmij i całkowicie ostudź.
- Mus cytrynowy
- Żelatynę w proszku (lub listki) zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzaj do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdejmij z palnika, lekko przestudź. Wymieszaj z sokiem cytrynowym.
- misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i cukier puder. W miarę ubijania dodawaj barwnik obserwując kolor śmietany. Ubij do sztywności. Sok cytrynowy z żelatyną wymieszaj z 3 łyżkami bitej śmietany. Następnie taki wymieszany sok dodaj do reszty ubitej śmietany, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, do wymieszania się składników. Skosztuj – jeśli mus jest zbyt kwaśny dodaj cukru pudru i delikatnie wymieszaj.
- Gotowy mus przełóż na sernik i wyrównaj. Schłodź przez kilka godzin w lodówce.
- Bezpośrednio przed podaniem możesz posypać pokruszonymi bezikami.
Inspiracja: Moje Wypieki
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz