Naleśniki bezglutenowe z mąki owsianej, kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej i mlekiem owsianym. Są cienkie i bardzo smaczne. Nie do odróżnienia od glutenowych.
Naleśniki owsiane [bezglutenowe]
4
235
kcal3.8
2.5
1.3
25
Wartości odżywcze podane są dla 100 g gotowego produktu.
Składniki
4 jajka
100 g mąki owsianej
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ryżowej
15 g mąki ziemniaczanej
400 ml mleka owsianego
150 ml wody
szczypta soli
45 g masła klarowanego
- Składniki na 3 jajka
3 jajka
75 g mąki owsianej
37 g mąki kukurydzianej
37 g mąki ryżowej
10 g mąki ziemniaczanej
300 ml mleka ryżowego
100 ml wody
szczypta soli
30 g masła klarowanego
Przygotowanie
- Do miski przesiej wszystkie mąki i dodaj sól. Powoli dodawaj mleko zmieszane z wodą. Dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj 1 łyżkę roztopionego masła klarowanego i ponownie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na minimum 30 minut.
- Dobrze rozgrzaną patelnię posmaruj tłuszczem używając pędzelka, nalej porcję ciasta tak aby pokryć dno patelni jego cienką warstwą, rozprowadź po całej patelni przekręcając patelnię w dłoni. Smażyć przez około pół minuty z każdej strony.
Przepis powstał w drodze eksperymentów ze smakiem i teksturą. Myślę, że są idealne, bo Zuzia się nie domyśliła zmiany 🙂
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz