Tarta z grzybami – przepis zaczerpnęłam z książki Tarty i inne wypieki, Le Cordon Bleu.
Tarta z grzybami
Porcje
4
porcjeCzas pieczenia
30
minutKalorie
294
kcalWymienniki
3.7
WW
1.5
WBT
2.2
Węglowodany
15
gWartości odżywcze podane są dla 100 g gotowego produktu.
Składniki
- Kruche ciasto (na 2 tarty)
200 g mąki orkiszowej
Duża szczypta soli
100g masła, schłodzonego
1 jajko, lekko roztrzepane
2-3 łyżeczki wody
- Nadzienie
60 g masła
200 g kurek
200 g pieczarek (ja dałam brązowe)
50 g szalotek
1 całe jajko
2 żółtka
150 g śmietany 18% (do zupy)
Natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
- Do dużej miski przesiej mąkę i sól. Pokrój masło w centymetrową kostkę i dodaj do mąki. Czubkami palców wymieszaj z masłem, tak by powstały drobne grudki. Zrób w środku wgłębienie i wlej do niego jajko wymieszane z wodą. Powoli wyrabiaj ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. Jeśli ciasto lekko się klei, dodaj więcej mąki. Wyłóż ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniataj delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawiń w plastikową folię i chłódź przez co najmniej 20 minut.
- Natłuścić lekko formę na tartę o wymiarach 20,5 x 2,5 cm. Nagrzej piekarnik do temperatury180oC. Na stolnicy delikatnie oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na grubość 3mm. Owiń ciasto wokół wałka i rozwiń je luźno nad formą. Wciśnij ciasto w rowki na boku formy (w formie bez rowków docisnąć starannie do boku). Wyrównaj brzeg. Włóż ciasto do lodówki na 10 minut. Nakłuj ciasto na dnie formy widelcem, by umożliwić wydostawanie się pary podczas pieczenia. Zgnieć lekko kawałek pergaminu (lub papieru do pieczenia), tworząc z niego kulkę. Rozprostuj papier i wyłóż nim ciasto w formie. Na papier rozsypać fasolę lub ryż, tak by utworzyła się pojedyncza warstwa. Podpiecz ciasto 25 minut lub do chwili, gdy stwardnieje. Usuń ziarna fasoli i papier, posmaruj ciasto na dnie formy roztrzepanym jajkiem. Piec następne 7 minut.
- Przygotuj nadzienie: roztop masło na patelni na średnim ogniu. Duś grzyby przez 5 minut lub do czasu, gdy wyparuje cały płyn. Każde grzyby dusimy oddzielnie. Dodaj drobno pokrojoną szalotkę i podgrzewaj jeszcze 1 minutę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Wymieszaj jajko, żółtka, śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Rozłóż grzyby na upieczonym cieście, polać masą jajeczną i piecz 25-30 minut lub do chwili, gdy masa się zetnie, a widelec włożony do środka będzie po wyjęciu suchy. Wyjmij z piekarnika i lekko ostudzić, a następnie wyjmij formy. Odstaw na 5 minut i dopiero wówczas pokrój. Posyp pietruszką.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz