Bezglutenowe, pełnoziarniste krakersy dukkah – idealna przegryzka na przybycie znajomych. Krakers o wadze 25 g ma 1,6 wymiennika, w tym 0,3 WW i 1,3 WBT. 100g ma 547 kcal.
Pełnoziarniste krakersy dukkah
Składniki
Składniki na 2 blachy do pieczenia:
- 15 g dukkach (z tego przepisu Dukkah)
- 200 g nasion dynii
- 115 g sezamu
- 30 g nasion chia
- 50 g mąki lnianej
- 35 g mąki słonecznikowej
- 15 g mąki migdałowej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli (w płatkach jeżeli to możliwe)
- 60 ml wody
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 160°C.
- Do miski włóż wszystkie składniki i dobrze wymieszaj (najlepiej ręką). Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Masę podziel na dwie równe części. Używając szpatuły lub wałka (w ostateczności ręki) rozprowadź i rozwałkuj masę na grubość 6 mm. Piecz przez 20 minut.
- Potnij na kawałki 3 cm x 10 cm. Odstaw do wystygnięcia. Możesz podać je z serkiem kozim ale dobry będzie też hummus lub inne smarowidło. Smacznego 🙂
- Krakersy można przechowywać do 3 tygodni w szczelnym pojemniku.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 547 kcal Białka: 27.4 g Tłuszcze: 43.3 g Cukry: 11.8 g Wymienniki: 6.0 WW: 1.2 WBT: 5.0
Inspiracja: Donna Hay
Dodaj komentarz