Potrawka z indyka z groszkiem i krewetkami to smaczne danie, które można przygotować na więcej niż 1 dzień.
Potrawka z indyka z groszkiem i krewetkami
Porcje
4
porcjeKalorie
134
kcalWymienniki
1.6
WW
0.4
WBT
1.2
Węglowodany
4
gWartość odżywcza w 100 g
Składniki
30 g masła
120 g śmietany 30%
2 żółtka jaja kurzego
600 g mięsa z piersi indyka
240 g zielonego groszku (mrożonego)
100 g cebuli
300 g świeżych krewetek
- Sos beszamelowy
45 g masła
30 g mąki orkiszowej
375 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
125 ml białego wina
Przygotowanie
- Sos beszamelowy
- Rozgrzej masło na patelni aż się spieni, oprósz mąką i zasmaż. Podlej zimnym winem z bulionem, dokładnie ubij trzepaczką i gotuj co najmniej 15 minut na wolnym ogniu.
- Potrawka
- Indyka pokrój na mniejsze kawałki i usmaż na patelni.
- Krewetki oczyść, obierz z pancerzyków i usmaż na patelni.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj mrożony groszek, podlej go 3 łyżkami rosołu i gotuj kilka minut. Dodaj mięso i krewetki i wymieszaj wszystko z sosem.
- Roztrzeb śmietanę z 2 żółtkami i zaciągnij nimi potrawkę. Nie gotuj.
Smacznego
Dodaj komentarz