Porcja krewetek z cukinią w kremowym sosie o wadze 250 g ma 5 wymienników, w tym 0.6 WW i 4.4 WBT. 100 g ma 187 kcal.
Krewetki z cukinią w kremowym sosie
Składniki
- 375 g krewetek (waga po oczyszczeniu, bez ogonków)
- 300 g cukinii
- 100 ml czystego rosołu
- 220 g śmietanki 30%
- 60 g mascarpone
- 30 g serka camembert
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Krewetki zamarynuj w 2 łyżkach oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
- Cukinię przekrój na pół wzdłóż, wydrąż miękką część a pozostałą (bez obierania) drobno pokrój. Obsmaż na pozostałych 2 łyżkach oliwy. Zdejmij z patelni. Odstaw.
- Krewetki wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż 4 minuty, po 2 z każdej strony. Zdejmij z patelni i odstaw.
- Czosnek drobno posiekaj i dodaj na patelnię. Smaż przez około minutę, następnie dodaj rosół i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj śmietankę i sery i smaż aż się połączą a sery rozpuszczą, miejszając.
- Dodaj przygotowane wcześniej krewetki i cukinię. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Możesz podać z ryżem lub nie, jeżeli bliższa jest Ci dieta ketogeniczna.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3-4 Kalorie: 187 kcal Białka: 11.3 Tłuszcze: 14.6 Cukry: 2.5 Wymienniki: 2.0 WW: 0.2 WBT: 1.8
Przepis za Naomi Sherman
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz