Krewetki z cukinią w kremowym sosie – polecam.
Krewetki z cukinią w kremowym sosie
Porcje
4
porcjeKalorie
187
kcalWymienniki
2.0
WW
0.2
WBT
1.8
Węglowodany
2.5
Wartości odżywcze w 100g
Składniki
375 g krewetek (waga po oczyszczeniu, bez ogonków)
300 g cukinii
100 ml czystego rosołu
220 g śmietanki 30%
60 g mascarpone
30 g serka camembert
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Krewetki zamarynuj w 2 łyżkach oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
- Cukinię przekrój na pół wzdłuż, wydrąż miękką część a pozostałą (bez obierania) drobno pokrój. Obsmaż na pozostałych 2 łyżkach oliwy. Zdejmij z patelni. Odstaw.
- Krewetki wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż 4 minuty, po 2 z każdej strony. Zdejmij z patelni i odstaw.
- Czosnek drobno posiekaj i dodaj na patelnię. Smaż przez około minutę, następnie dodaj rosół i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj śmietankę i sery i smaż aż się połączą a sery rozpuszczą, mieszając.
- Dodaj przygotowane wcześniej krewetki i cukinię. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Przepis za Naomi Sherman
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz