Soczewica alla bolognese w wersji bezglutenowej. Danie wegetariańskie. Porcja ragu (bez makaronu) o wadze 155 g ma 3 wymienniki, w tym 1.9 WW i 1.1 WBT. 100 g ma 118 kcal.
Soczewica alla bolognese
Składniki
- 100 g cebuli cebula
- 100 g marchewki
- 100 g selera naciowego
- 150 g soczewicy zielonej
- 30 g przecieru pomidorowego
- 170 g pomidorów całych z puszki
- 650 ml bulionu warzywnego
- 40 g oleju słonecznikowego
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Warzywa umyj. Obierz marchewkę i cebulę. Marchewkę, cebulę i seler naciowy pokrój w bardzo drobną kostkę tej samej wielkości.
- Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzucić warzywa i smaż na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będę złociste. Powstałe w ten sposób soffritto stanowi bazę smakową dla ragu, dlatego to musi trochę potrwać ?
- Do soffritto dodaj pomidor i przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez kilka minut aż pomidory zrobią się miękkie. Wsyp soczewicę i zalej bulionem. Zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i przykryj patelnię. Duś na bardzo małym ogniu przez ok. 30-40 minut, co jakiś czas mieszając (sos ma jedynie lekko "pyrkać") aż soczewica będzie ugotowana.
- Następnie połowę soczewicy z wywarem przełóż do osobnego pojemnika i zmiksuj ją blenderem na purre (nie papkę). Przełóż z powrotem na patelnię i wymieszaj. Gotowe.
- Ragu podawaj z ugotowanym al dente makaronem i świeżo startym parmezanem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 5 Kalorie: 118 kcal Białka: 5.4 g Tłuszcze: 5.3 g Cukry: 12.1 g Wymienniki: 3.2 WW: 2.0 WBT: 1.2
Użyłam makaronu bezglutenowego Barilla. Jest naprawdę smaczny, sprężysty. Porcja z makaronem (140 g – waga ugotowanego – 4,5 wymiennika) ma łącznie 7.5 wymiennika.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz