Potrawka z indyka z groszkiem i krewetkami to smaczne danie, które można przygotować na więcej niż 1 dzień. Porcja o wadze 250 g ma 4.0 wymienniki, w tym 1.0 WW i 3.0 WBT.
Frykas z indyka z groszkiem i krewetkami
Składniki
- 30 g masła
- 120 g śmietany 30%
- 2 żółtka jaja kurzego
- 600 g mięsa z piersi indyka
- 240 g zielonego groszku (mrożonego)
- 100 g cebuli
- 300 g świeżych krewetek
Sos beszamelowy
- 45 g masła
- 30 g mąki orkiszowej
- 375 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 125 ml białego wina
Przygotowanie
Sos beszamelowy
- Rozgrzej masło na patelni aż się spieni, oprósz mąką i zasmaż. Podlej zimnym winem z bulionem, dokładnie ubij trzepaczką i gotuj co najmniej 15 minut na wolnym ogniu.
Frykas
- Indyka pokrój na mniejsze kawałki i usmaż na patelni.
- Krewetki oczyść, obierz z pancerzyków i usmaż na patelni.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj mrożony groszek, podlej go 3 łyżkami rosołu i gotuj kilka minut. Dodaj mięso i krewetki i wymieszaj wszystko z sosem.
- Roztrzeb śmietanę z 2 żółtkami i zaciągnij nimi potrawkę. Nie gotuj.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 134 kcal Białka: 13.4 g Tłuszcze: 7.2 g Cukry: 4.0 g Wymienniki: 1.6 WW: 0.4 WBT: 1.2
Smacznego
Dodaj komentarz