Kostka cytrynowa, kwaskowata, bardzo smaczna. Jedna kostka o wadze 50 g ma 3.4 wymiennika, w tym 2.1 WW i 1.3 WBT. 100 g ma 424 kcal.
Kostka cytrynowa [bezgultenowe] [low FODMAP]
Porcje
16
porcjeCooking time
44
minutyKalorie
424
kcalWymienniki
6.7
WW
4.1
WBT
2.6
W臋glowodany
41
gWarto艣膰 od偶ywcza w 100g
Sk艂adniki
- Sp贸d
60 g m膮ki arachidowej
55 g m膮ki z ry偶u kleistego
45 g m膮ki jaglanej
50 g cukru
80 g mas艂a
录 艂y偶eczki soli
1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego
3 艂y偶ki lodowatej wody
- Warstwa cytrynowa
2 偶贸艂tka
3 jajka
150 ml soku z cytryny
170 g cukru
120 g mas艂a
20 g m膮ki jaglanej
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C. Blaszk臋 w wymiarach 20×20 cm posmaruj mas艂em i wy艂贸偶 papierem do pieczenia.
- Sp贸d
- misce wymieszaj m膮ki, cukier, s贸l i dodaj pokrojone w kostk臋 mas艂o. Rozdrobnij palcami na kruszonk臋. Nast臋pnie dodaj ekstrakt waniliowy i wod臋. Wymieszaj szybko, a偶 otrzymasz jednolite ciasto (mo偶esz te偶 u偶y膰 malaksera).
- Ciastem wy艂贸偶 blaszk臋 do pieczenia. Piecz przez 20-22 minuty.
- Warstwa cytrynowa
- Cytryny wyszoruj szczoteczk膮 i wyparz. W niedu偶ym garnuszku roztrzep jajka, 偶贸艂tka, cukier i sok z cytryny, do po艂膮czenia.
- Postaw na kuchence, podgrzewaj na 艣redniej mocy palnika, ca艂y czas mieszaj膮c (bezpieczniejsz膮 metod膮 jest gotowanie na parze) przez 2 minuty lub do rozpuszczenia si臋 cukru. Zmniejsz ogie艅 do ma艂ego i dodawaj mas艂o w 3 cz臋艣ciach, ca艂y czas mieszaj膮c, a偶 do rozpuszczenia si臋 mas艂a. Kontynuuj gotowanie, mieszaj膮c przez 4-6 minut, lub do czasu a偶 krem zg臋stnieje. Je艣li w kremie pojawi膮 si臋 grudki, przetrzyj go przez sitko.
- Baton
- Przygotowany krem wy艂贸偶 na upieczony sp贸d. Piecz przez 20-25 minut a偶 warstwa cytrynowa si臋 zetnie (ma by膰 lekko trz臋s膮ca si臋 po艣rodku). Wyci膮gnij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygni臋cia na ok. 2 godziny.
Smacznego 馃檪
Dodaj komentarz