Ciasto mandarynkowe bezglutenowe zgodne z dietą low FODMAP jest przepyszne, wilgotne z delikatnym smakiem mandarynki.
Ciasto mandarynkowe [bezglutenowe] [low FODMAP]
Porcje
12
porcjeCooking time
1
godzina10
minutKalorie
333
kcalWymienniki
6.3
WW
4.9
WBT
1.4
Węglowodany
49
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
- Ciasto
4 średnie mandarynki o łącznej wadze 360 g (waga ze skórką)
170 g masła
250 g cukru
3 jajka
165 g mąki z ryżu kleistego
80 g mąki owsianej
70 g mąki jaglanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
- Lukier
100 g cukru pudru, przesianego
2 łyżki soku z cytryny
skórka starta z jednej cytryny
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki, proszek do pieczenia i sodę przesiej.
- Nieobrane mandarynki włóż do małego rondelka i zalej wodą. Postaw na gazie, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj mandarynki okrągłym kawałkiem papieru do pieczenia o średnicy garnka i obciąż małym talerzykiem, który zabezpieczy mandarynki przed wypływaniem. Gotuj przez 20 minut aż będą delikatne. Wyjmij je z wody i ostudź. Przełóż mandarynki do blendera i zmiksuj na puree. Odstaw.
- Piekarnik nagrzej do 160ºC. Do misy miksera włóż masło i cukier. Miksuj je przez 8 minut lub do czasu aż będą jasne. Dodawaj jajka, jedno po drugim i ubijaj po każdym dodaniu. Dodaj wanilię, mąki, proszek do pieczenia, sodę i puree z mandarynek. Wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź szpatułą. Piecz przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstaw na 10 minut zanim wyjmiesz ciasto na siatkę do studzenia.
- Żeby zrobić lukier wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Łyżką wyłóż lukier na ciasto, posyp skórką z cytryny. Gotowe ?
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz