Ciasto mandarynkowe bezglutenowe zgodne z dietą low FODMAP jest przepyszne, wilgotne z delikatnym smakiem mandarynki. Porcja o wadze 80 g ma 5 wymienników, w tym 3.9 WW i 1.1. WBT. 100 g ma 333 kcal.
Ciasto mandarynkowe [bezglutenowe] [low FODMAP]
Składniki
Ciasto
- 4 średnie mandarynki o łącznej wadze 360 g (waga ze skórką)
- 170 g masła
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 165 g mąki z ryżu kleistego
- 80 g mąki owsianej
- 70 g mąki jaglanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Lukier
- 100 g cukru pudru, przesianego
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z jednej cytryny
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki, proszek do pieczenia i sodę przesiej.
- Nieobrane mandarynki włóż do małego rondelka i zalej wodą. Postaw na gazie, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj mandarynki okrągłym kawałkiem papieru do pieczenia o średnicy garnka i obciąż małym talerzykiem, który zabezpieczy mandarynki przed wypływaniem. Gotuj przez 20 minut aż będą delikatne. Wyjmij je z wody i ostudź. Przełóż mandarynki do blendera i zmiksuj na puree. Odstaw.
- Piekarnik nagrzej do 160ºC. Do misy miksera włóż masło i cukier. Miksuj je przez 8 minut lub do czasu aż będą jasne. Dodawaj jajka, jedno po drugim i ubijaj po każdym dodaniu. Dodaj wanilię, mąki, proszek do pieczenia, sodę i puree z mandarynek. Wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź szpatułą. Piecz przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstaw na 10 minut zanim wyjmiesz ciasto na siatkę do studzenia.
- Żeby zrobić lukier wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Łyżką wyłóż lukier na ciasto, posyp skórką z cytryny. Gotowe 🙂
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 333 kcal Białka: 3.9 g Tłuszcze: 13.6 g Cukry: 48.7 g Wymienniki: 6.3 WW: 4.9 WBT: 1.4
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz