Kostka cytrynowa, kwaskowata, bardzo smaczna. Jedna kostka o wadze 50 g ma 3.4 wymiennika, w tym 2.1 WW i 1.3 WBT. 100 g ma 424 kcal.
Kostka cytrynowa [bezgultenowe] [low FODMAP]
Porcje
16
porcjeCooking time
44
minutyKalorie
424
kcalWymienniki
6.7
WW
4.1
WBT
2.6
Węglowodany
41
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
- Spód
60 g mąki arachidowej
55 g mąki z ryżu kleistego
45 g mąki jaglanej
50 g cukru
80 g masła
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki lodowatej wody
- Warstwa cytrynowa
2 żółtka
3 jajka
150 ml soku z cytryny
170 g cukru
120 g masła
20 g mąki jaglanej
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C. Blaszkę w wymiarach 20×20 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Spód
- misce wymieszaj mąki, cukier, sól i dodaj pokrojone w kostkę masło. Rozdrobnij palcami na kruszonkę. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i wodę. Wymieszaj szybko, aż otrzymasz jednolite ciasto (możesz też użyć malaksera).
- Ciastem wyłóż blaszkę do pieczenia. Piecz przez 20-22 minuty.
- Warstwa cytrynowa
- Cytryny wyszoruj szczoteczką i wyparz. W niedużym garnuszku roztrzep jajka, żółtka, cukier i sok z cytryny, do połączenia.
- Postaw na kuchence, podgrzewaj na średniej mocy palnika, cały czas mieszając (bezpieczniejszą metodą jest gotowanie na parze) przez 2 minuty lub do rozpuszczenia się cukru. Zmniejsz ogień do małego i dodawaj masło w 3 częściach, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się masła. Kontynuuj gotowanie, mieszając przez 4-6 minut, lub do czasu aż krem zgęstnieje. Jeśli w kremie pojawią się grudki, przetrzyj go przez sitko.
- Baton
- Przygotowany krem wyłóż na upieczony spód. Piecz przez 20-25 minut aż warstwa cytrynowa się zetnie (ma być lekko trzęsąca się pośrodku). Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygnięcia na ok. 2 godziny.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz