Babka czekoladowa z matcha, na mące orkiszowej, smaczna i delikatna – jedna porcja o wadze 60 g na 3,8 wymiennika, w tym 2,4 WW i 1,4 WBT. Do kawy i zielonej herbaty, idealne.
Babka czekoladowa z matcha
Porcje
12
porcjePrep time
20
minutCooking time
1
godzina10
minutKalorie
402
kcalWymienniki
6.4
WW
4.0
WBT
2.4
Węglowodany
40
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
- Babka
270 g mąki orkiszowej
30 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
225 g masła
160 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka (240 g)
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 ml mleka
4 łyżki kakao
2 łyżki herbaty matcha kulinarnej (będzie miała ładniejszy kolor)
- Polewa czekoladowa
50 g czekolady 70% (kaletki lub posiekanej)
20 g masła
Przygotowanie
- Babka
- Składniki wyjmij z lodówki ok. 2 godziny przed pieczeniem.
- ąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Do utartej masy dodaj jajka, jedno po drugim. Następnie dodaj wanilię i zmiksuj. Do masy dodaj połowę mąki, następnie mleko i pozostałą mąkę.
- Ciasto podziel na dwie równe części, do jednej dodaj przesiane kakao, do drugiej – herbatę matcha. Wymieszaj do połączenia składników. Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Na zmianę nakładaj łyżką delikatnie masy, nierówno, ale tak, żeby się nie zmieszały. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 70 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź i nałóż polewę.
- Polewa
- Masło roztop w niewielkim rondelku. Zestaw z palnika, dodaj czekoladę, odczekaj 2-3 minuty a następnie wymieszaj. Przed nałożeniem polewa musi ostygnąć i lekko zgęstnieć, żeby nie spływała za szybko z babki.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz