Babka czekoladowa z matcha, na mące orkiszowej, smaczna i delikatna – jedna porcja o wadze 60 g na 3,8 wymiennika, w tym 2,4 WW i 1,4 WBT. Do kawy i zielonej herbaty, idealne.
Babka czekoladowa z matcha
Składniki
- 270 g mąki orkiszowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 225 g masła
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka (240 g)
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100 ml mleka
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki herbaty matcha kulinarnej (będzie miała ładniejszy kolor)
Polewa czekoladowa
- 50 g czekolady 70% (kaletki lub posiekanej)
- 20 g masła
Przygotowanie
Babka
- Składniki wyjmij z lodówki ok. 2 godziny przed pieczeniem.
- Mąkę przsiej z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Do utartej masy dodaj jajka, jedno po drugim. Następnie dodaj wanilię i zmiksuj. Do masy dodaj połowę mąki, następnie mleko i pozostałą mąkę.
- Ciasto podziel na dwie równe części, do jednej dodaj przesiane kakao, do drugiej - herbatę matcha. Wymieszaj do połączenia składników. Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Na zmianę nakładaj łyżką delikatnie masy, nierówno, ale tak, żeby się nie zmieszały. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 70 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź i nałóż polewę.
Polewa
- Masło roztop w niewielkim rondelku. Zestaw z palnika, dodaj czekoladę, odczekaj 2-3 minuty a następnie wymieszaj. Przed nałożeniem polewa musi ostygnąć i lekko zgęstnieć, żeby nie spływała za szybko z babki.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 402 kcal Białka: 6.8 g Tłuszcze: 23.8 g Cukry: 40.1 g Wymienniki: 6.4 WW: 4.0 WBT: 4.0
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz