Babka red velvet bezglutenowa – prosta, szybka, smaczna, efektowna. Porcja o wadze 80 g ma 5.1 wymiennika, w tym 3.2 WW i 1.9 WBT. 100 g ma 397 kcal.
Babka red velvet [bezglutenowa]
Porcje
12
porcjePrep time
20
minutCooking time
45
minutKalorie
397
kcalWymienniki
6.3
WW
4.0
WBT
2.3
W臋glowodany
40
gWarto艣膰 od偶ywcza w 100g
Sk艂adniki
160 g m膮ki z ry偶u kleistego
80 g m膮ki owsianej bezglutenowej
60 g m膮ki jaglanej
1陆 艂y偶eczki proszku do pieczenia
陆 艂y偶eczki sody
225 g mas艂a
160 g drobnego cukru do wypiek贸w
2 艂y偶ki kakao
4 du偶e jajka (240 g)
陆 艂y偶eczki ekstraktu z wanilii
140 g jogurtu naturalnego
陆 艂y偶eczki soli
1 艂y偶eczka barwnika w 偶elu red
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 165掳C.
- misie miksera z ko艅c贸wk膮 do mieszania umie艣膰 mas艂o i cukier. Ubijaj ok 2-3 minut, dodaj jajka jedno po drugim ci膮gle ubijaj膮c. M膮ki z kakao, proszkiem do pieczenia i sod膮 przesiej przez sitko. Dodaj do nich s贸l.
- Jogurt wymieszaj z barwnikiem i ekstraktem z wanilii.
- Dodaj po艂ow臋 mieszanki m膮k do misy miksera i ubijaj powoli, a偶 do wymieszania si臋 sk艂adnik贸w, dodaj jogurt i pozosta艂膮 cz臋艣膰 mieszanki m膮k i wymieszaj a偶 ciasto b臋dzie jednolite.
- Ciasto prze艂贸偶 do foremki posmarowanej wcze艣niej mas艂em i wysypanej m膮k膮, w艂贸偶 do piekarnika i piecz 35-45 minut lub a偶 do czystego patyczka. Wyjmij babk臋 z piekarnika, odczekaj 15 minut i wyjmij z formy.
Smacznego 馃檪
Dodaj komentarz