Racuchy z jabłkami. Możesz je posypać cukrem pudrem, podawać z sosem truskawkowym z TEGO przepisu albo sosem malinowym z TEGO . Kto nie pamięta racuchów z domu rodzinnego…
Racuchy z jabłkami
Porcje
4
Kalorie
206
kcalWymienniki
4,1
WW
3,4
WBT
0,7
Węglowodany
34
gWartości odżywcze podane są dla 100 g gotowego produktu.
Składniki
250 g mąki orkiszowej
1 jajko
250 ml mleka ryżowego (można użyć mleka krowiego 3,2% – nie zmienia to wyliczeń wymienników)
15 g cukru
½ łyżeczka kardamonu
200 g jabłek (waga po obraniu)
30 g oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia przesiej do miski.
- Dodaj jajko, mleko, cukier oraz kardamon. Energicznie wymieszaj tak, aby nie powstały grudki. Możesz to zrobić za pomocą trzepaczki lub miksera.
- Jabłka umyj, obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Wymieszaj jabłka z ciastem.
- Smaż z obu stron na bardzo mocno nagrzanym oleju.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz