Racuchy z jabłkami – porcja o wadze 134g ma 5,5 wymiennika, w tym 4,5 WW i 1,0 WBT. Można posypać cukrem pudrem, podawać z sosem truskawkowym z TEGO przepisu albo sosem malinowym z TEGO . Kto nie pamięta racuchów z domu rodzinnego…
Racuchy z jabłkami
Składniki
- 250 g mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 250 ml mleka ryżowego (można użyć mleka krowiego 3,2% - nie zmienia to wyliczeń wymienników)
- 15 g cukru
- ½ łyżeczka kardamonu
- 200 g jabłek (waga po obraniu)
- 30 g oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia przesiać do miski. Dodać jajko, mleko, cukier oraz kardamon. Energicznie wymieszać tak, aby nie powstały grudki. Można to zrobić za pomocą trzepaczki lub miksera. Jabłka umyć, obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wymieszać jabłka z ciastem. Smażyć z obu stron na bardzo mocno nagrzanym oleju.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 206 kcal Białka: 4.8 g Tłuszcze: 5.7 g Cukry: 33.7 g Wymienniki: 4.1 WW: 3.4 WBT: 0.7
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz