Naleśniki z mąką z ciecierzycy i oczywiście mąką orkiszową i mlekiem ryżowym – w smaku bardzo fajne, drobinki ciecierzycy powodują, że naleśniki wydają się bardziej chrupiące. Są neutralne w smaku, więc mogą być i na słodko i nie. Z pewnością obniża trochę indeks glikemiczny naleśników, gdyż IG mąki z ciecierzycy jest niski. Jeden naleśnik o wadze ok. 60 g ma 2 wymienniki, w tym 1,6 WW i 0,4 WBT.
Naleśniki z mąką z ciecierzycy
Składniki
- 4 jajka
- 200 g mąki orkiszowej typu 650
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 500 ml mleka ryżowego
- szczypta soli
- 150 ml wody
- łyżka oleju (9 g)
Przygotowanie
- Obie mąki przesiać. Jajka umyć, dodać do mąki. Dodać mleko, wodę i sól. Zmiksować. Wymierzoną porcję oleju przelać do osobnego naczynia. Patelnię przed nałożeniem ciasta posmarować pędzelkiem namoczonym w naczyniu z oliwą. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 184 kcal Białka: 8.4 g Tłuszcze: 4.8 g Cukry: 27.4 g Wymienniki: 3.4 WW: 2.7 WBT: 0.7
Smacznego 🙂
Zrobione, są przpyszne, bardzo delikatne:D
To się cieszę, akurat wczoraj też jej robiłam 🙂
Co to sa wymienniki ? na co powinnam zwracać uwagę jeśli potrzebuje produktów dla cukrzyka ?