Sałatka z ziemniaków truflowych, buraków i rzodkiewki z estragonowym dressingiem – smaczna i sycąca, chrupiąca i miękka, ostra i łagodna jednocześnie – wciąga.
Sałatka z ziemniaków truflowych, buraków i rzodkiewki
4
porcje113
kcal2.1
1.6
0.5
16
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
750 g ziemniaków truflowych (waga po obraniu)
450 g rzodkiewek – powinny naprawdę szczypać w język ?
320 g buraków (waga po upieczeniu)
opcjonalnie do przybrania kiełki, np. buraka lub rzodkiewki
- Dressing estragonowy
1 szklanka świeżego estragonu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka solonych kaparów (najlepiej, nie z zalewy)
45 ml octu vinegret z białego wina
45 ml oliwy z oliwek (lub innego oleju, np. z lnianki)
1 łyżeczka cukru
75 g majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Ziemniaki gotuj w łupinkach (koniecznie, zachowają swój fioletowy kolor) w osolonej wodzie przez ok. 20 minut lub do miękkości. Odstaw do ostygnięcia, następnie obierz z łupinek. Buraki piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 40-60 minut. Ziemniaki pokrój na mniejsze cząstki. Buraki obierz ze skórki i pokrój na kawałki podobnej wielkości. Rzodkiewki pokrój na ćwiartki.
- Dressing
- estragon, czosnek, kapary, ocet, oliwę, cukier, sól i pieprz do malaksera i wymieszaj. Przełóż do większej miski, wymieszaj z majonezem.
- Wymieszaj ziemniaki, buraki i rzodkiewki z dressingiem, dopraw solą i pieprzem. Możesz przybrać kiełkami.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz