Sałatka z czerwonych pomarańczy i czerwonej cykorii jest świeża, bardzo smaczna i nie można oderwać od niej oczu.
Porcja o wadze 155 g ma 2.5 wymiennika, w tym 1.5 WW i 1.0 WBT. 100g ma 101 kcal.
Sałatka z czerwonych pomarańczy i czerwonej cykorii
Składniki
Składniki
- 75 g czerwonej cykorii (z dwóch główek)
- 200 g czerwonej pomarańczy (waga filecików z dwóch pomarańczy)
- łyżeczka sumaku
- piórka z dużej garści koperku
Dressing
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka melasy z winogron
- ½ łyżki octu balsamicznego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Wymyj cykorie i przytnij je od spodu, oddziel listki i pokrój je na mniejsze części.
- Z pomarańczy odetnij krążki skórki ze spodu i z wierzchu owocu, a następnie ostrym nożem ścinaj skórkę z góry na dół tak, żeby usunąć całe albedo. Z tak obranych pomarańczy wykrój fileciki. Dodaj do przygotowanej cykorii, dodaj sumak i koperek.
- Wlej do miseczki oliwę, melasę z granatów i ocent, wsyp sóli i pieprz i wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj ją tak, żeby wszystkie składniki się oblepiły. Odsącz sałatkę z nadmiaru dressingu i podawaj.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 1-2 Kalorie: 102 kcal Białka: 1.0 g Tłuszcze: 6.6 g Cukry: 9.5 g Wymienniki: 4.9 WW: 2.9 WBT: 2.0
Przepis: Persiana – Sabrina Ghayour
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz