Sałatka z ziemniaków truflowych, buraków i rzodkiewki z estragonowym dressingiem – smaczna i sycąca, chrupiąca i miękka, ostra i łagodna jednocześnie – wciąga. Porcja o wadze 250 g ma 5,2 wymiennika, w tym 4,0 WW i 1,2 WBT. 100g ma 113 kcal.
Sałatka z ziemniaków truflowych, buraków i rzodkiewki
Składniki
- 750 g ziemniaków truflowych (waga po obraniu)
- 450 g rzodkiewek - powinny naprawdę szczypać w język 🙂
- 320 g buraków (waga po upieczeniu)
- opcjonalnie do przybrania kiełki, np. buraka lub rzodkiewki
Dressing estragonowy
- 1 szklanka świeżego estragonu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka solonych kaparów (najlepiej, nie z zalewy)
- 45 ml octu vinegret z białego wina
- 45 ml oliwy z oliwek (lub innego oleju, np. z lnianki)
- 1 łyżeczka cukru
- 75 g majonezu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie
- Ziemniaki gotuj w łupinkach (koniecznie, zachowają swój fioletowy kolor) w osolonej wodzie przez ok. 20 minut lub do miękkości. Odstaw do ostygnięcia, następnie obierz z łupinek. Buraki piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 40-60 minut. Ziemniaki pokrój na mniejsze cząstki. Buraki obierz ze skórki i pokrój na kawałki podobnej wielkości. Rzodkiewki pokrój na ćwiartki.
- Dressing - włóż estragon, czosnek, kapary, ocet, oliwę, cukier, sól i pieprz do malaksera i wymieszaj. Przełóż do większej miski, wymieszaj z majonezem.
- Wymieszaj ziemniaki, buraki i rzodkiewki z dressingiem, dopraw solą i pieprzem. Możesz przybrać kiełkami.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4-6 Kalorie: 113 kcal Białka: 1.2 g Tłuszcze: 4.9 g Cukry: 16.1 g Wymienniki: 2.1 WW: 1.6 WBT: 0.5
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz