mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Tarta dyniowa z ricottą

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3761
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_tartadyniowazricotta.pngPrzepyszna tarta. Charakteru dodają jej lekko słonawe ciasteczka i nuta pomarańczy. Porcja o wadze 110 g ma 4,5 wymiennika, w tym 2,5 WW i 2,0 WBT. Inspiracja - Kwestia smaku. 100g ma 275 kcal.

Składniki na tartę o średnicy 27 cm:

Spód

300 g ciasteczek (ja użyłam ciasteczek belvita zboże i mleko - mają lekko słonawy smak)

100 g roztopionego masła

1 łyżeczka cynamonu

• 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej

 

Masa

500 g ricotty

300 g pieczonej dyni*

• skórka starta z 1 pomarańczy

kilka kropel ekstraktu pomarańczowego

30 g mąki ziemniaczanej

80 g cukru

4 jajka


Do dekoracji

225 g śmietany 36%

36 g cukru

4 g żelatyny

 

Ciasteczka bardzo dokładnie rozkrusz na proszek w rozdrabniaczu lub melakserze. Dodaj roztopione masło i zmiksuj na gładką masę. Formę na tartę o średnicy 27 cm wyłóż ciasteczkami, jak najmocniej dociskając ciasteczka do formy. Wstaw do lodówki. Piekarnik nagrzej do 180°C. Do miski włóż ser ricotta, dodaj skórkę z pomarańczy i ekstrakt, wsyp mąkę ziemniaczaną i zmiksuj na małych obrotach miksera. Następnie dodaj cukier i znów zmiksuj. Dodawaj po jednym jajku za każdym razem miksując (krótko, tylko do połączenia się składników). Na koniec zmiksuj z purée dyniowym.

Na spód z ciasteczek wysyp cynamon i gałkę i rozprowadź palcami po powierzchni tarty, wyłóż masę serową, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 35 - 40 minut lub do czasu aż masa będzie już dobrze ścięta. Tartę udekoruj bitą śmietaną**.

 

WSKAZÓWKI

*Jak upiec dynię: około 2 kg dyni umyj i pokrój na około 6 części, usuń pestki. Połóż na blaszce skórką do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrąż miąższ z upieczonej dyni i zmiksuj ją blenderem na gładkie purée. Odmierz potrzebną ilość.

** Jak zrobić bitą śmietanę:  Śmietankę, a także potrzebne do ubijania miskę i trzepaczkę dobrze schłodź. Ubijaj śmietankę, aż zgęstnieje i stanie się puszysta. Wtedy dodaj cukier puder. Na 250 g śmietanki 40 g cukru pudru. Jeśli ubijasz śmietankę mikserem, zacznij od średnich obrotów, a gdy zgęstnieje, obniż je. Nie ubijaj za długo, inaczej zaczną tworzyć się grudki tłuszczu. Rozpuść żelatynę w 2-3 łyżkach wody. Dodaj do niej łyżkę bitej śmietany a potem dodaj ją do całości i delikatnie wymieszaj.

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_tartadyniowazricotta_ww.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_tartadyniowazricotta_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_tartadyniowazricotta_cal.png

 

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: dynia ricotta

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 23 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się