Buraczane ciasto czekoladowe już znacie. Ta wersja ma dodatkowo polewę czekoladową. Porcja o wadze 85 g ma 4,5 wymiennika w tym 2,4 WW i 2,1 WBT. 100g ma 356 kcal.
Buraczane ciasto czekoladowe z nutą dekadencji
Składniki
- 200 g masła
- 250 g upieczonych buraków*
- 200 g czekolady 70%
- 35 g kawy espresso
- 150 g mąki orkiszowej
- 25 g kakao
- 5 jajek
- 170 g cukru
- 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
- 25 g czekolady mlecznej
- 25 g czekolady 70%
- 50 g śmietanki 36%
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 20 cm i wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Zmiksuj buraki na puree. Czekoladę rozpuść używając do tego miski położonej na garnku z gotującą się wodę (miska nie może dotykać wody), wlej gorącą kawę. Masło podziel na kawałki i dodaj do rozpuszczonej czekolady, odstaw do ostygnięcia. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao razem i odstaw na bok. Oddziel białka od żółtek. Żółtka roztrzep i wmieszaj do czekoladowo-maślanej mikstury, następnie dodaj buraki. Białka ubij na sztywną pianę, następnie ubijając dalej dodaj cukier. Ubite białka dodaj do płynnej, czekoladowej masy, następnie dodaj przesianą mieszaninę mąki, proszku do pieczenia i kakao. Wymieszaj delikatnie, nie za długo, żeby nie powstał "czekoladowy naleśnik". Ciasto przełóż do przygotowanej formy i piecz przez 40 minut lub do czasu gdy włożony patyczek po wyciągnięciu będzie czysty. Pozostaw do ostygnięcia w formie.
- W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdejmij z palnika. Dodaj posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia. Nałóż na ostygnięte ciasto czekoladowe.
- *Piekarnik nagrzewamy do 220 °C. Buraki zawijamy pojedynczo w folię aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 60 minut. Wyjmujemy z foli, studzimy a potem obieramy.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 356 kcal Białka: 5.9 g Tłuszcze: 24.3 g Cukry: 28.4 g Wymienniki: 5.2 WW: 2.8 WBT: 2.4
Inspiracja – Nigel Slater.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz