mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Zupa mocy

Dodane przez w w zupy
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4784
  • 1 komentarz
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_zupamocy2.pngZupa mocy, czyli "po naszemu" rosół - po 4 godzinach gotowania naprawdę czuć tę moc. Wymienniki przyjmuję jak dla czystego rosołu - porcja o wadze 170g ma 1,0 wymiennik, w tym 0,2 WW i 0,8 WBT. 100g zupy ma 50kcal. Tym wariantem rosołu, gotowanym według pięciu przemian, zdaniem Zuzi, udało mi się "przebić" rosół babci.

Składniki:

• G – do 4 l wrzącej wody, dodać:

• G – 1/2 łyżeczki tymianku,

• G – szczyptę kurkumy,

1/2 łyżeczki rozmarynu,

Sł – 1 łyżeczkę kminku w całości,

O – pieprz kolorowy w ziarnach ok. 7-15 ziaren w zależności od ich wielkości,

O – 1/2 łyżeczki cząbru,

O – plaster świeżego imbiru,

O – ziele angielskie,

O – 1/2 łyżeczki kardamonu

Sn – ok. 2 łyżki soli himalajskiej do smaku,

K – indyk (kurczak) - ja dodaję szyję z indyka

wołowina (kawałek z kością - np. szponder)

 

gotować wszystko 3 godz., a potem dodać:

K – pęczek zielonej pietruszki,

G – można uzupełnić zupę wrzątkiem,

G – dodać liść laurowy

Sł – korzeń Dang Gui (arcydzięgla chińskiego) - 4-5 plasterków,

Sł – korzeń Huang Qi (astragalusa) 4-5 plasterków,

Sł – korzeń He Shou Wu (rdestu wielokwiatowego) -  4-5 kawałków,

Sł – grzybek shitake,

Sł – 4-5 średnich przekrojonych marchewek,

Sł – 2, 3 korzenie pietruszki (przekrojone wzdłuż),

O – 2 duże całe cebule,

O – por,

O – kawałek selera,

O – jarmuż,

• Snkombu

 

i gotować jeszcze przez godzinę. Jeśli zupie brak smaku to można jeszcze doprawiać w kolejności smaków np:

G – dodać szczyptę majeranku,

Sł – dodać szczyptę kminku,

O – dopieprzyć do smaku pieprzem białym i czarnym

Sn – ewentualnie dosolić.

 

Legenda:

K: smak kwaśny (przemiana drzewa)
G: smak gorzki (przemiana ognia)
Sł: smak słodki (przemiana ziemi)
O: smak ostry (przemiana metalu)
Sn: smak słony (przemiana wody)

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Agnieszka czwartek, 02 kwiecień 2015

    Jest pyszna i ma moc, polecam !!!!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 24 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się