Zupa krem z kalafiora – bardzo smaczna. Dobry pomysł na wykorzystanie pozostałej części kalafiora zrobieniu Steka z kalafiora. Jedna porcja o wadze 180g ma 1,5 wymiennika, w tym 1,1 WW i 0,4 WBT. 100g zupy ma 44kcal.
Zupa krem z kalafiora
Składniki
- 80 g cebuli
- 80 g selera (korzeń)
- 50 g pora
- 15 g masła
- 10 g oliwy
- 150 g ziemniaków
- 500 g kalafiora
- ½ litra wody
- 500 g mleka ryżowego
- gałka muszkatołowa
- sól himalajska
Przygotowanie
- Cebulę oraz selera obierz i pokrój w kosteczkę. Pora pokrój w plasterki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z masłem, wrzuć cebulę, selera oraz pora i mieszając od czasu do czasu duś na małym ogniu przez 5 minut, nie rumieniąc. Ziemniaki obierz i pokrój w kosteczkę, kalafiora podziel na małe różyczki. Ziemniaki i kalafiora dodaj do garnka z cebulą. Wymieszaj i smaż przez minutę.
- Wlej wodę oraz mleko. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, następnie przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 25 - 30 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
- Zupę bardzo dokładnie (przez około minutę) miksuj w blenderze. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Podawaj gorącą, na przykład z boczkiem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4 Kalorie: 44 Białka: 1.2 Tłuszcze: 1.8 Cukry: 5.9 Wymienniki: 0.8 WW: 0.6 WBT: 0.2
Joanna
Bardzo smaczna.Niestety nie zrobiłam mleka ryzowego wiec zmuszona byłam dodać zwykle krowie.następnym razem dodam jeszcze groszku ptysiowego 😀