Ziemniaczane curry – proste danie z niewielu składników pełne smaku.
Ziemniaczane curry
Porcje
4
porcjeKalorie
163
kcalWymienniki
2.7
WW
1.7
WBT
1.0
Węglowodany
17
gWartości odżywcze w 100g
Składniki
1 kg mini ziemniaków
100 g oleju słonecznikowego
200 g cebuli
2,5 cm kawałek świeżego imbiru
4 ziarna kardamonu
2 liście laurowe
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka przyprawy amchur (mielonego mango)
1 łyżeczka mielonego imbiru
½ łyżeczka chilli
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka kurkumy
100 ml wody
Przygotowanie
- Ziemniaki umyj i przekrój na pół. Powinny być naprawdę małe, żeby połówki były na kęs.
- Zalej je zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Odstaw je następnie na 5 minut i odcedź wodę.
- Na patelni rozgrzej olej, smaż na nim ziemniaki na złoty kolor (jeżeli to potrzebne to partiami), wyjmij z patelni i przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia.
- międzyczasie pokrój drobno cebulę a imbir zetrzyj na drobnej tarce.
- Na pozostały na patelni olej wrzuć ziarna kardamonu i liście laurowe, smaż je przez chwilę, dodaj cebulę. Smaż ją aż do zrumienienia, dodaj starty imbir.
- Wymieszaj jogurt z przyprawami. Odstaw patelnię na chwilę z ognia i dodaj do cebuli wymieszany jogurt z przyprawami. Dodaj wodę. Wymieszaj, przestaw patelnię na ogień, doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz ogień, dodaj ziemniaki, dobrze wymieszaj, żeby sos obtoczył ziemniaki i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Na powierzchni sosu powinny pojawić się złote bąbelki tłuszczu. To oznacza, że curry jest gotowe. Sprawdź czy ziemniaki są w środku miękkie. Dopraw solą i podawaj.
Przepis za Chetną Makan – finalistką The Great British Bake Off 2014. Prowadzi kanał na You Tube FOOD WITH CHETNA
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz