Ziemniaczane curry – proste danie z niewielu składników pełne smaku. Porcja o wadze 245 g ma 6.5 wymiennika, w tym 4.2 WW i 2.3 WBT. 100 g ma 163 kcal.
Ziemniaczane curry
Składniki
- 1 kg mini ziemniaków
- 100 g oleju słonecznikowego
- 200 g cebuli
- 2,5 cm kawełek świeżego imbiru
- 4 ziarna kardamonu
- 2 liście laurowe
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka przyprawy amchur (mielonego mango)
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ½ łyżeczka chilli
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 100 ml wody
Przygotowanie
- Ziemniaki umyj i przekrój na pół. Powinny być naprawdę małe, żeby połówki były na kęs.
- Zalej je zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Odstaw je następnie na 5 minut i odcedź wodę.
- Na patelni rozgrzej olej, smaż na nim ziemniaki na złoty kolor (jeżeli to potrzebne to partiami), wymij z patelni i przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia.
- W międzyczasie pokrój drobno cebulę a imbir zetrzyj na drobnej tarce.
- Na pozostały na patelni olej wrzuć ziarna kardamonu i liście laurowe, smaż je przez chwilę, dodaj cebulę. Smaż ją aż do zrumienienia, dodaj starty imbir.
- Wymieszaj jogrut z przyprawami. Odstaw patelnię na chwilę z ognia i dodaj do cebuli wymieszany jogurt z przyprawami. Dodaj wodę. Wymieszaj, przestaw patelnię na ogień, doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz ogień, dodaj ziemniaki, dobrze wymieszaj, żeby sos obtoczył ziemniaki i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Na powierzchni sosu powinny pojawić się złote bąbelki tłuszczu. To oznacza, że curry jest gotowe. Sprawdź czy ziemniaki są w środku miękkie. Dopraw solą i podawaj.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4-5 Kalorie: 163 kcal Białka: 2.7 g Tłuszcze: 9.4 g Cukry: 17.0 g Wymienniki: 2.7 WW: 1.7 WBT: 1.0
Przepis za Chetną Makan – finalistką The Great British Bake Off 2014. Prowadzi kanał na You Tube FOOD WITH CHETNA
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz